2.8 млрд. евро на ЕС за развитие на селските райони неусвоени през 2007 г.

711
2.8 млрд. евро на ЕС за развитие на селските райони неусвоени през 2007 г.

Бавно се усвояват средствата за селата и селските райони в Европейския съюз /ЕС/. Това сочи проектодоклад на евродепутата от либералите Койсти Виранковски, съобщи пред журналисти българският депутат в ЕП Петя Ставрева.

Причината за неусвоените средства в някои от страните на ЕС са липса на административен капацитет и забавяне на кандидатстванията по проекти. Част от неусвоените средства за 2007 г. ще бъдат насочени за 2008 и 2009 г., а останалата сума ще бъде преразпределена в бюджета за обща селскостопанска политика на ЕС. Тези средства могат да се усвоят чрез кандидатстване с проекти, посочи Петя Ставрева, цитирана от БТА.

По време на заседанието на Комисията по земеделие тази сутрин е обсъдена и необходимостта от национално съфинансиране за директните плащания на фермерите.

През 2009 г. ще бъде направен преглед на усвояване на средствата за селата и селските райони в ЕС. Докладът на евродепутата от либералите ще се обсъжда през май, а след това през юни ще се гласува в пленарна зала.

Над 50% от териториите на страните членки на ЕС са пострадали от засушаванията е съобщила по време на заседанието на комисията евродепутат от Испания. Според нея има тенденция за увеличаване на засушените площи. Тя е предложила тотална промяна на политиката за географско отглеждане на културите.

На заседанието са обсъждани мерки за стимулиране създаването на водопреносна мрежа в ЕС, както и средства за млади фермери, които живеят в по-тежки условия.

Промените на климата през последните години налагат създаването на специфичен фонд за борба със засушаването, каза още Петя Ставрева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg