30 000 земеделци могат да получат субсидиите си още днес

994
30 000 земеделци могат да получат субсидиите си още днес

Днес, 14 март 2011 г., министър-председателят Бойко Борисов ще обяви началото на кампанията за изплащане на директните субсидии на земеделските производители за 2010 г. , съобщиха от правителствената информационна служба.

Едновременно с това стартира и първият прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони за 2011 г. Събитието ще се състои от 11.30 часа, на 14 март 2011 г., в Големия Колегиум на Министерство на земеделието и храните.

Към 30 000 бенефициенти нямат задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и спокойно ще могат още днес да получат директни плащания на площ от Кампания 2011. Това каза в интервю за агенция „Фокус" изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) Светослав Симеонов.

На въпрос колко бързо ще бъдат превеждани субсидиите, след като бъдат платени задълженията към НАП, Светослав Симеонов заяви: „Формално това става веднага след наше нареждане от ДФЗ. Тези бенефициенти, които имат сметки в централните клонове на банките, ще получават субсидиите си още на същия ден, а тези, които имат сметки в клоновете на банките - ще ги получават за около два дена".

За да получат субсидиите си, земеделците трябва да нямат задължения към приходната агенция.

Изискването важи само за националните доплащания. Но този ред ще бъде приложен и за помощите от ЕС.

Евросубсидиите и национални доплащания ще бъдат преведени заедно - 28 лв. на дка. Срокът за изплащането на средствата е 30 юни.

Все още не са изчистени всички застъпвания на площи, декларирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), потвърди още директорът на ДФЗ. „Колегите работят доста усилено. Вчера ми докладваха, че са останали около 6000 застъпвания, които трябва да бъдат изчистени.

Ангажиментът, който пое пред мен ресорният заместник-изпълнителен директор, беше до края на март всички проблеми със застъпванията да бъдат решени. Ще останат само тези казуси, които налагат решаване по съдебен ред, тъй като и двете страни представят документи, че имат право да ползват земята, обясни още Симеонов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...