30% от земеделските земи у нас - важни за опазването на флората и фауната

711
30% от земеделските земи у нас - важни за опазването на флората и фауната

Около 30% от земеделските земи в България са с висока природна стойност. С този статут са места, обитавани от ценни видове или представляват коридори, които свързват местообитанията на важни растения и животни.

В тази връзка Международната природозащитна организация WWF организира обучителен семинар в Западна Стара планина днес и утре край град Берковица. Семинарът цели да покаже ползите от съхраняването на земите с висока природна стойност на политическо и на местно ниво чрез примери, посещения на ферми в селата Костенци и Бальовица и местността "Крушата" край Берковица, дискусии на екологичните и социално-икономическите проблеми на фермерите от изостаналите селски райони и представяне на възможностите за финансирането им и прилагането на земеделски практики, които щадят околната среда.

Лектори на семинара са представители на WWF, Министерство на земеделието и продоволствието, Държавна агенция по горите и Националната служба за съвети в земеделието – Монтана.

Западна Стара планина е един от трите пилотни района със сериозна концентрация на земи с висока природна стойност, заедно с природните паркове Странджа и Русенски Лом. WWF провежда семинарите съвместно с Европейския форум за опазване на природата и пасторализъм по проект в България и Румъния, финансиран от програма BBI Matra на холандското правителство.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...