91 нарушения във фонд Земеделие

948
91 нарушения във фонд Земеделие

Общо 91 нарушения, в това число лоши вземания и измами, предимно по схемите за директни плащания на площ, са регистрирани в Държавен фонд "Земеделие" - РА от началото на дейността на Разплащателната агенция.  

От тях 87 са случаите на съмнения за измама и те са дадени на прокуратурата. Осемдесет и седем са хванати преди плащане и те са с потенциални финансови последици за над 11 млн. лева. Това съобщи днес Елена Банчева, началник сектор "Лоши вземания" към Държавен фонд "Земеделие - Разплащателната агенция.

На семинар в Трявна за "Управление на европейските фондове в земеделието до 2013 год." Банчева разясни наблюденията и контрола върху усвояването на еврофондовете в земеделието.

Размерът на дължимите суми е 329 422 лева - по линия на преките плащания основно и по един в секторите "захар" и "вино". По тях са събрани 139 444 лева главници и 141 534 с лихвите.

До момента най-често срещаните нарушения - 87 на брой, са опит за документна измама, сред които невярно декларирани площи за подпомагане, фалшиви оферти, основно за земеделска техника, представяне на фалшиви данъчни удостоверения от страна на държавната администрация.

В момента случаите на лоши вземания в Разплащателната агенция са малко - общо пет, но повече са тези на измами, уточни  Банчева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg