Абазов: Най-важно за нас е да утвърдим икономическата стабилност на земеделието

780
Абазов: Най-важно за нас е да утвърдим икономическата стабилност на земеделието

Комасацията на земите представлява начална стъпка към формиране на икономически ефективни единици в селското стопанство и влияе директно върху регионалното развитие и спомага за генерирането на ресурси за цялостно подобряване стандарта на живот в селските райони.

Това заяви зам.-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов по време на откриването на Конференция на тема „Инвестиции в земеделски земи” в хотел „Шератон”.

Проект за изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за собствеността и пазара на земеделски земи, който е в съгласувателна процедура, ще регламентира реда и условията за уедряване на земеделски земи, което представлява нов момент в правната уредба на поземлените отношения. Предвижда се изработването на плана за уедряване да се възлага и финансира от собствениците на земи, които участват в проекта, каза още в доклада си пред участниците в конференцията Бюрхан Абазов.

Чрез комасация на земята е възможно да се подкрепи процесът на разширяване и укрепване на дребни и средни земеделски стопанства. Тя не е единствен метод за подобряване на териториалната структура на земеделските стопанства, а елемент от подход за управление на поземлените отношения, който включва прилагане на разнообразни средства, най-често съчетани с поземлено банкиране.

Според Абазов основните задачи, които стоят пред нас са свързани с утвърждаването на икономическа и финансова стабилност на българското земеделие, с установяване на добри практики, за да може земеделието да стане една добре овладяна бизнес територия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg