Адванс Терафонд набра 78 млн. лв. от увеличението си

580
Адванс Терафонд набра 78 млн. лв. от увеличението си

Нови акции за 78 млн. лв. ще бъдат издадени в резултат на успешно приключилото увеличение на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ. Това е и точната сума, която е постъпила по набирателната сметка на дружеството, според информация на водещият мениджър на емисията Карол АД.

С новопривлечените средства фондът за инвестции в земеделска земя удвои пазарната си капитализация до близо 160 млн. лв. и това му отрежда първото място сред сходните инвестиционни схеми в България по размер на привлечения капитал, съобщиха от компанията за Profit.bg.

„Радваме се, че направихме поредното успешно увеличение на капитала, но трябва да признаем, че то беше най-трудното до сега. Имахме задачата да се преборим със силно негативни настроения на капиталовите пазари от последните седмици. Все пак инвеститорите в Адванс Терафонд дадоха превес на фундаменталната оценка на резултатите на дружеството и перспективите за развитите, което ни помогна в набирането на капитала.”, коментира Радослав Манолов – изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Разпределението на акциите от увеличението е 48.5% в полза на чуждестранните инвеститори. Най-сериозната инвестиция от чужбина е на International Finance Corporation – член на групата на Световната банка, които записват 15.068 млн. акции. Petercam Fund Belgium записват 2.8 млн. акции и Euram Bank Austria, като нов акционер, купуват 1.54 млн. акции.

42% от досегашните акционери в Адванс Терафонд запазиха дяловете си, привлечени са и нови инвеститори от страната.

С набраните от увеличението средства Адванс Терафонд ще продължи да изкупува и окрупнява земеделски земи като намеренията са до края на 2009 г. общо придобитите от дружеството земи да достигнат 450 000 дка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...