Адванс Терафонд завърши първия комасационен проект у нас

1227
Адванс Терафонд завърши първия комасационен проект у нас

Днес, 18 март 2010 г., се проведе заключителния национален семинар на първия у нас комплексен комасационен проект „Катунец". Домакини на събитието бяха Местният комитет на собствениците на земеделски земи, Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Правителствена служба за управление на земите и водите на Кралство Нидерландия (DLG).

„Комасацията изисква от българското правителство да вземе трудни решения" - с тези думи  посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н.П. Карел ван Кестерен откри Национален семинар по българо-холандски проект по комасация „Катунец". Той изтъкна, че холандският опит в областта на комасацията, включващ и много грешки, може да бъде изключително полезен за България.

Работата по проекта за комасация стартира през 2009 г. след повече от 50 години пауза в тази област. Село Катунец е едно от селата с най-голяма площ в България, като неговия избор за пилотен проект не е случаен, тъй като е репрезентативно за почти всички проблеми, които се наблюдават в селските райони. Големината на землището е 52 хил. дка, от които 20 хил. дка са обработваеми земи. Като основен инвеститор в землището „Адванс Терафонд" АДСИЦ притежава 5700 дка.

Комасационният проект е разделен на две части - модел за комплексно планиране на видовете територии и план за уедряване на земеделските земи, който е и съставната част на проекта.

Планът за уедряване на земеделските земи се финансира изцяло частно. Инициативата принадлежи на Местния комитет от собственици с водещата роля на „Адванс Терафонд" АДСИЦ - най-големият частен собственик на земеделски земи в България и основен собственик и арендодател на земя в село Катунец.

Очаква се в края на проекта за уедряване да са участвали около 7000 дка селскостопанска площ, собственост на около 10 юридически и две физически лица, някои от които също членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Очакваното увеличение на средния размер на имотите е с минимум 50 % спрямо досега съществуващата собственост на участниците в комасацията.

Участието на собствениците в комасационния проект е изцяло доброволно и те са с равни права и задължения. Всички участници попълниха анкетни листа, в които изразиха своите желания за разположение на бъдещите им окрупнени имоти.

Планът за уедряване е първият проект в изпълнение на Стратегията за комасация и подаването му за одобрение от Министъра на земеделието и храните е предвидено за периода април-юни 2010 г.

Моделът за комплексно планиране на видовете територии има отношение към прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Изработването на плана се извърши по междуправителствен проект на България и Холандия с изпълнител Холандската правителствена служба за управление на земите и водите (DLG) и бенефициент на методологичните резултати ГД „Земеделие, гори и поземлени отношения" на Министерството на земеделието и храните. Тази част на проекта включва: рехабилитация на 14 км от основните селскостопански пътища, което ще увеличи конкурентното предимство на селото при привличането на земеделски производители; създаване на три микроязовира, помпена станция и напоителна система за около 5000 дка; изграждане на 28 км туристическа екопътека и туристически заслон, като това ще позволи развитие на алтернативен бизнес за местната общност; засаждане на дървета (противоветрови пояси) успоредно на рехабилитираните пътища; създаване на зони за формиране на нови стопанства и диверсифициране на земеделските дейности и опазване на околната среда. Допълнителни мероприятия, за които този план дава насоки са рехабилитация на асфалтовия път, обновяване на населеното място и целенасочено залесяване на горските площи, които се изсичат.

Прогнозните разходи по модела за комплексно планиране на видовете територии се оценяват на около 14 млн. лв., като всички дейности следва да се изпълнят по мерки на ПРСР. Срокът за изпълнение на дейностите е от 2010 до 2017 г. Основен бенефициент е Община Угърчин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg