Акционерите увеличават капитала на земеделския инвестиционен фонд Серес

864
Акционерите увеличават капитала на земеделския инвестиционен фонд Серес

Общото събрание на акционерите на Земеделския инвестиционен фонд Серес реши капиталът на дружеството да бъде увеличен с 15 млн. евро. Така капиталът на Серес от 30.1 млн. евро ще достигне 45.1 млн. евро. Гласуваното увеличение ще бъде записано от настоящите акционери във фонда, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Средствата от увеличението ще се използват за оборотен капитал, както и за съфинансиране на инвестиционната програма на дружеството в две основни направления – покупка на земеделска земя и инвестиции в земеделска техника и инфраструктура.

Стратегическа цел Серес по отношение на закупуването на земеделската земя е притежаваният от дружеството портфейл да бъде увеличен от настоящите 215 хил. дка до 350 хил. дка.

Основните цели на фонда са свързани с експанзия в земеделското производство, която да го нареди сред значимите производители на земеделска продукция в страната.

В момента компанията подготвя засяването на 100 хил. дка с есенни култури, като целта е тези площи да достигнат около 200 хил. дка. Част от средствата от увеличението на капитала ще се използват за инвестиции в машини и за изграждане на модерни земеделски бази, които да осигурят инфраструктура за развитието на земеделското производство.

Стратегията на Серес за развитие на земеделие предвижда изграждането на високоефективни земеделски стопанства от по 25 – 40 хил. дка, обединени около даден център.

Компанията вече е инвестирала в модерна земеделска техника над 2 млн. евро, като бяха закупени трактори от последно поколение. Инвестициите в земеделска техника на Серес целят дружеството да подобри за бизнеса си един от най-важните показатели в земеделието – индексът ниво на механизация, който се измерва със съотношението мощност (конски сили) на използваната техника спрямо декари обработваема земя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg