AP: България изпълзява от кризата с охлюви

3520
AP: България изпълзява от кризата с охлюви

Възстановяването на българската икономика тече с темпото на влачещ се охлюв. Тук обаче никой не се оплаква. Вместо това милиони коремоноги мляскат детелината по полетата на тази ферма, за да напълнеят и един ден да задоволят растящия европейски апетит за деликатеси от охлюви, пише днес Асошиейтед прес.

Търсенето в Париж, Рим и Мадрид стигна почти рекордни висоти, след като по време на икономическата криза се понижи рязко, и днес България е амбицирана да настигне останалите големи износители на охлюви - Гърция и Турция.

Станчо Тотов притежава инкубатор за слузестите същества край село Крушовица в северна България. Бизнесът му е толкова добър, че днес вече инвестира в апаратура за извличане на хайвера на охлювите, който във френските ресторанти се счита за един от най-големите деликатеси. Големите козметични марки също харчат по милиони долари всяка година, за да извличат секретите на охлювите, които пък съдържат важни съставки за кремовете против стареене.

Във фермата си за охлюви, разпростираща се върху 13 акра земя, Тотов се извини на екипа ни, че земята е кална заради проливните дъждове, паднали през нощта.

"Добре е за охлювите, защото се нуждаят от влажна среда, за да оцелеят през тези горещи летни дни", обясни ни той.

По обяд милиони охлюви започват да излизат изпод дървените стелажи край покритата с листа почва, за да търсят дневното си вегетарианско ястие.

39-годишният Тотов, който е висшист по икономика, решил да зареже работата си на пазара и да започне бизнес с охлюви преди близо десетилетие. Заедно с Огнян Кировски - 48-годишен инженер, те създали собствена ферма или "предизвикателство", както Тотов я нарича. Разбрали се да инвестират всичко, с което разполагат, за да закупят оборудване, наемат дузина работници и да започнат френско охлювъдство.

"Първите две години бяха изключително трудни и много хора биха се предали, но нашата упоритост в крайна сметка се отплати", сподели Тотов.

Осем години по-късно двамата български пионери в областта на охлювъдството успели да разширят производството си на близо 100 тона годишно.

В България, където селското стопанство представлява едва 5.3% от БВП, бизнесът с охлюви е една наистина добра перспектива за голям брой фермери. Балканската страна е най-бедната членка на Европейския съюз със средна месечна заплата от 340 евро /480 долара/ и 11,4% безработица.

Поръчките за охлюви, идващи главно от Франция, но също и от Италия и Испания, обаче тласнаха износа на близо 1000 тона годишно - петкратно увеличение спрямо 2007.

Охлювъдството е бизнес, изискващ много труд и поглъщащ още повече време. На пролет подбраните охлюви-развъдчици се чифтосват и снасят яйца в залата за репродукция. След като се излюпят, охлювите-бебета се местят в "детската градина" за около три месеца, а впоследствие се прехвърлят в покритата с листа градина за угояване.

Тотов се радва, че част от фермата му е била финансирана от ЕС, към който България се присъедини през 2007. Според програмата за развитие на селското стопанство, занимаващите се с охлювъдство българи имат право да кандидатстват за част от фондовете на обща стойност 3,. млрд. евро, които родината им може да използва до 2013.

Този месец е сезонът на "жътвата" и Тотов очаква добра "реколта". Цената за килограм живи охлюви днес е 3 евро или 4,2 долара, уточни той. "Очакваме износът ни да достигне 80 тона охлюви главно за Италия, Франция и Испания", поясни още Тотов. Други 30 млн. малки охлювчета пък ще бъдат изнесени за Гърция и към малки български ферми.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg