Българите са склонни на спекула със земеделска земя

2803
Българите са склонни на спекула със земеделска земя

Дали българинът би купил земя и с каква цел? Отговорът е „да", но не за да я обработва или арендова. Анкета на сайта imot.bg показва, че 45.41% биха инвестирали в земеделска земя с цел препродажбата й след време на по-висока цена. Близо 37% от анкетираните не биха купили. Едва 15% са готови да придобият земя с цел да я обработват и да печелят от рентата.

Покупката на акции от акционерни дружества със специална инвестиционна цел все още не е популярен начин за печелене от земеделска земя. Това биха направили едва 2.61% от анкетираните.

Резултатите от допитването показват, че въпреки тежките последици от кризата, спекулативния начин на мислене продължава да е актуален. Целта на покупка не е да се печели с години от нея, а да се направи "големият удар" - купуваш сега, защото е евтино и непременно след време, било то една, две или три години, ще продадеш с печалба, само защото цените на земеделската земя в Централна и Западна Европа са по-високи и защото населението се увеличава и са необходими повече суровини, обясняват от сайта.

Няколко са причините инвестицията в земеделска земя да е атрактивна днес. На първо място ниската цена.

LG Oled TV

„Тя ще остане такава още дълго време, тъй като процесът на комасация е спрял и няма ясна визия кога и как ще се извърши", коментират специалисти.

На второ място субсидиите, които всеки един производител на селскостопанска продукция получава от ЕС. За 2010 г. те бяха 12 EUR/дка плюс 4 EUR/дка от българската държава. Производството на някои "капризни" култури като например рапица се субсидира допълнително.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg