България да докаже, че може да управлява земеделските пари

711
България да докаже, че може да управлява земеделските пари

Ясно е, че ако до края на годината не се приеме бюджетът на ЕС Европейската комисия ще бъде принудена да премине към разделяне на 12 на този бюджет, като ще има тавани за всеки месец, обясни еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош, който е на еднодневно посещение у нас.

Тъй като преките плащания за земеделските производители се извършват през първите 3-4 месеца на година, ако действително не се приеме бюджетът на ЕС няма да могат да се спазят сроковете за изплащане на европейските субсидии.

При това положение държавите-членки ще трябва да направят плащанията от своите собствени бюджети и ако комисията не може да им възстанови средствата през първите месеци на 2011 година може да се стигне до сериозни бюджетни дефицити в страните - членки на ЕС. Аз съм оптимист и се надявам, че ще може до края на годината да се гласува бюджета, сподели все пак Чиолош. Той подчерта, че България трябва да докаже уменията си за правилно управление на финансовите средства за земеделие.

Комисарят изрази надежда да се постигне балансирано съгласие по неговото предложение за общата селскостопанска политика през следващия програмен период, в което е залегнало и предложение за изравняването на субсидиите за земеделските производители в различните страни - членки. Не можем да продължаваме с прилагането на различни принципи спрямо старите и новите страни - членки, категоричен е той. В интерес на България и на българските производители е системата ИСАК да бъде с високо качество.

Смятам, че е много важно да се подкрепя бюджет, който да отговаря на амбициите на общата селско стопанска политика. Разбирам, че премиерът разбира цялата проблематика и следи дискусиите, които се водят по политиките на ЕС и по бюджета, така че смятам, че в негово лице ще има подкрепа тази промяна, каза още еврокомисарят.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg