БАСЗЗ: Комасацията е необходима за развитие на селското стопанство

1716
БАСЗЗ: Комасацията е необходима за развитие на селското стопанство

Раздробеността на земеделската земя у нас е сред основните проблеми пред сектора, като комасацията, или уедряването на дребните парцели, е възможно решение и необходимо условие, за да се развива пазарът по-нататък.

Това бе част от презентацията на Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана Пропърти Мениджмънт на проведената в Хисаря вчера среща на Българската Асоциация на Собствениците на Земеделска Земя (БАСЗЗ).

Комасацията обачe, която на този етап поражда негативни асоциации в много от собствениците на земя, трябва да е доброволна и реална. Необходима е промяна на осъществяването в момента на такава – на база на ползване на замята и преминаването към реална комасация, считат от сдружението.

Световната практика доказва, че уедряването на парцелите, освен че вдига стойността на малките парцели, повишава ефективността за обработващите земята земеделци и ги прави по-конкурентоспособни на пазара.

За да може да печели едно стопанство е необходимо то да обработва между 10 и 20 000 дка. земя, за да пести и печели от мащаба.

Силната раздробеност на парцелите отблъскват чуждестранните инвеститори, като е един от факторите предопределящи това земеделската земя у нас да е сред най-евтините в Европа.

Около тези изводи се обединиха участниците в проведената среща на Българската Асоциация на Собствениците на Земеделска Земя.

Комасацията е проблем не само у нас. Тя е стартирал в развитите западноевропейски страни, като Франция, Дания, Швейцария още през 16-17 в.

Важно е собствениците на земя да осъзнаят какъв ще е ефектът от комасацията, а именно основният такъв ще се изрази в окрупняване на малки парцели, което пък от своя страна ще доведе до повишение на цената на собствеността дори в пъти.

Възможно е цената за малък парцел от десет декара например да струва между един път и половина и два пъти повече за собственика, ако е част от един по-голям масив, коментираха още специалистите.

Окрупняването ще доведе до значително повишение на ефективността за обработващите я земеделци, което пък ще се изрази и в повишаване на рентата. Според наблюдателите в сектора това повишение на рентата може да е дори от 30%.

За да се проведе ефективна комасация обаче, със сигурност ще са необходими някои законодателни промени.

Едно от предложенията за промяна бе в насока на изменение на правото за разпореждане с комасиран парцел, като по-ефективно според г-н Петров би било то да става с над 50% от съгласието на собствениците на земя, в сравнение с настоящото изискване да се осъществява с одобрението на 100% съгласие от собствениците. Това е изключително трудно при парцели със стотици собственици и води до сериозни пречки.

Друго предложение бе продажбата на уедрени парцели да се осъществява само посредством търгове, което ще намали опасността от това по-големи собственици да изнудват по-малките по отношение на цената.

На тези търгове може да участва и създадена специална държавна поземлена банка, която да се явява гаранция за купувачите, а целта й да бъде не да става краен собственик, а да гарантира сигурност за продавачите.

“Това е съвсем обща визия и идея за мислене в посока на въвеждането на комасацията”, заявиха от браншовата организация,”но определено нещо трябва да се промени”. От там призоваха още за провеждането на една по-широка дискусия.

Правилното комуникаране с обществеността е друго необходимо изискване за нормалното протичане на комасацията. Тя би била неуспешна без държавно участие и регулация.

“Важно е собствениците на парцели да осъзнаят, че е по-добре да притежават малка част от нещо което е в пъти по-скъпо вместо 100% от нещо, което не е толкова ценно”, коментира г-н Петров.

Автор: Ваня Петрова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...