Борисов: България може да храни и част от света

1651
Борисов: България може да храни и част от света

Министър Найденов отърва кожата, коментира премиерът Бойко Борисов, след като беше отчетено, че само 1% от земеделските стопани не са получили парите си по схемата за единица площ. Той каза това преди да напусне пресконференцията в Министерството на земеделието и храните, на която присъстваха министър Мирослав Найденов, колегата му Томислав Дончев, ръководството на Държавен фонд "Земеделие" и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Пресконференцията беше по повод плащанията на земеделските стопани.

Миналия месец премиерът каза, че ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители, Найденов ще подаде оставка.

Подадените заявления от бенефициенти са 91 763, а средствата вече са преведени на 91 213 души, стана ясно на пресконференция днес. 550 човека не са си получили парите и те са стопани, които са отказали да подпишат актовете си за нарушения или са подали нередовни документи.

Земеделският министър каза, че на тези бенефициенти не може да бъдат изплатени парите, защото страната ни е в условията на мониторинг и рискуваме да бъдем санкционирани от ЕК.

Борисов препоръча да се направи такава организация, че "всеки селянин да може да влиза в тази сграда (бел. Ред.-МЗХ), включително в събота и неделя, защото на човека с нивата или с животното това му е важно". Найденов уточни, че подчинените му работят усилено, но много рядко фермерите посещават министерството, защото тяхната работа е основно в в земеделските дирекции по места.

Данните от търговското салдо в сектора, чийто дял за последните две години е 17 на сто спрямо общия и достига 944 млн. долара, по думите на Борисов, показва, че България може да храни и част от света.

"От една страна - тук е най-бедното население, а от друга - стоят огромни необработваеми земи и никой не ги обработва. Логично е да зададем въпроса - защо Северна България - Видинско, Монтана и Врачанско имат толкова слабо усвояване на средствата", каза Борисов.

Той показа и карта за разпределението на парите по региони, която показва най-голям поток на субсидии в Плевенско и Добруджа и най-малко в Югозападните региони.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg