Бум на пазара на ниви

2755
Бум на пазара на ниви

Имотният пазар се съживява, показват официалните данни на Агенцията по вписванията. За разлика от годините преди кризата обаче напливът сега не е към жилища, а към земеделска земя.

Силното търсене на ниви доведе до бум на покупко-продажбите в началото на годината. За първото тримесечие в страната са сключени общо 35 022 сделки с имоти, което е ръст от 23% спрямо периода януари - март 2010 г. За последно подобно увеличение имаше през 2007 г.

В десет района на страната сделките набъбват с удивителен темп - над 85%. В това число влизат типични земеделски райони като Кула, Тутракан, Свищов, Лом. Абсолютен шампион е Велики Преслав, където местната служба по вписванията отчита 246% ръст на пазара.

"Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края", обясни кметът на Велики Преслав Димо Бодуров.

Черноземът оживи пазара

Велики Преслав отново е център на България. Столицата на Първото българско царство оглави класацията на районите с най-голям ръст на имотните сделки. 246% е увеличението на покупко-продажбите за първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Агенцията по вписванията.

"В района се купува главно земеделска земя. Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края. Безработицата във Велики Преслав е проблем. Разчита се основно на сезонна заетост покрай земеделието и дълготрайните насаждения. Друг поминък почти няма", обясни кметът Димо Бодуров.

По думите му интерес към изкупуване на земята имат основно земеделските производители, а от миналата година активност проявявали и инвестиционните фондове - както листнати на борсата, така и непублични дружества.

"Поотвори се пазарът от началото на годината, но засега не се усеща бумът от 2007-2008 г.", добави и Светлозар Николов, нотариус във Велики Преслав. Според него големият ръст за първите три месеца се дължи и на друг фактор - в началото на 2010 г. пазарът беше замрял заради проблемите с изваждането на скици за имотите. Документът е задължителен за всяка сделка.

Проблемът със скиците за земя беше актуален в 1/3 от страната. Но в случая Велики Преслав не е самотен остров на оптимизма. Тенденцията за ръст на сделките е повсеместна във всички райони, където земеделието е основен поминък. Над 100% скочи броят на покупко-продажбите в Кула, Тутракан, Луковит и Свищов.

Земеделската земя се оказва моторът за съживяването на имотния пазар.

През първото тримесечие на годината в цялата страна са сключени 35 022 сделки, което е ръст от 23% спрямо началото на 2010 г. Подобна динамика на пазара имаше за последно през 2007 г.Само че тогава бяха на мода покупките на жилища и строителни терени.

Бумът във Видин и Кула също се обяснява със засиленото търсене на земеделска земя, а не с напредването на Дунав мост 2, чието закъснение стана пословично.

"Появи ли се нива на пазара, се продава за кратко време. Получава наддаване от няколко кандидати. Преди година цената на земята беше между 150 и 250 лв. на декар, а сега е от 200 до 350 лв./дка", коментира Поли Здравкова, управител на компания "Бдин имоти". Тя забелязва и увеличено търсене на апартаменти във Видин - на изгодна цена и с добро местоположение.

Ръст на сделките се регистрира и в почти всички областни центрове - между 16% и 71%. В част от тях също преобладват сделките с ниви - например Плевен, Добрич. Но добри сигнали идват и от традиционни жилищни пазари като Варна, Бургас и Пловдив.

От началото на годината цените на земеделската земя отбелязват ръст особено в Северна България. Търсенето е предимно от арендатори, които искат да окрупнят по-големи масиви. Това заяви Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделска земя в България.

"Производството, износът и земеделието са основните двигатели на икономиката в момента. Вече има райони в страната, където пътуваш в продължение на часове и не можеш да видиш пустееща земя - всичко се обработва. Европейските субсидии дават резултат, земеделието изживява бум и това се отразява на пазара", коментира Страхил Иванов, управител на "Явлена". Той предупреди, че добрите резултати в земеделието не бива да объркват хората - ръстът при сделките с жилищни, бизнес и индустриалните имоти не е толкова голям и няма основание за покачване на цените в тези сегменти.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Todorov
# 0
10:07 | 6 July 2011
Така стига с фалшивите приказки? Колко сделки има 5-10 -20 за месец за година? Колко?Колко сделки се падат на човек от Селото от населението? при какви условия? КАжете дайте сравнение с други страни?ДА преценим ебати бума ?Както при жилищата построиха 100 блока и бум в строителството? Елате да видите как в Се строят цели квартали в АМерика и има устойчивост на това защото се строи на цени по джоба на средния човек от средната класа!!!!! Лъжи Лъжи Лъжи с това се облива българския народ ..........................а всичко е толкова жалко и трагично, всеки си продава илюзиите !!!!!!!!!!!!!111
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg