ДФ „Земеделие” отпуска нисколихвени кредити за закупуване на фуражи

822
ДФ „Земеделие” отпуска нисколихвени кредити за закупуване на фуражи

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с представители на Националната асоциация на млекопроизводителите и Националната асоциация по рибарство и аквакултури, които протестираха днес пред министерството. На срещата бяха представени исканията на протестиращите по всички проблеми в секторите животновъдство и рибарство.

Министър Цветанов съобщи, че снощи Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” е взел решение да бъдат отпуснати нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, за да бъдат подпомогнати млекопроизводителите. Той припомни, че са изпратени писма до ЕК за нотификацията за плащане на допълнителни субсидии за качествено мляко, но до този момент няма официален отговор. Министър Цветанов информира млекопроизводителите, че на 15 юли 2008 г., по време на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Брюксел, ще се срещне с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел и ще обсъди поисканата от България нотификация.

Министърът се ангажира през 2009 г. да бъде създаден регистър на животните у нас, чрез който фермерите да получават европейски субсидии, и посочи, че страната ни трябва да използва румънския опит и да започне изплащане на субсидия на глава животно.

Министър Цветанов се ангажира да провежда регулярни срещи всеки четвъртък през две седмици с млекопроизводителите.

На срещата днес министърът подчерта, че целият екип на МЗХ и на ДФ „Земеделие” работи по плана за действие, за да се възстановят по най-бързия начин спрените плащанията по програма САПАРД. Планът ще бъде изготвен до утре и ще бъде представен на вицепремиера Меглена Плугчиева в петък, посочи министърът.

Той съобщи, че на снощното заседание на УС на ДФ „Земеделие” е избран единодушно нов заместник-изпълнителен директор на Фонда, който ще отговаря за прилагането и изпълнението на програма САПАРД - Константин Паликарски.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg