ДФ "Земеделие" стартира две кредитни линии за подпомагане на есенната кампания

726
ДФ

От днес държавен фонд „Земеделие” стартира две целеви кредитни линии за подпомагане на есенната кампания, реколта 2009 г.. Първият кредит е за закупуване на минерални торове за производството на пшеница, а вторият е за закупуване на семена за производство на пшеница.

Целевите кредити, който могат да получат регистрираните земеделски производители и в двете направления, са по 6 лв. на дка. Общият ресурс, който Управителния съвет на ДФ „Земеделие” одобри и за подпомагане на сеитбените дейности, възлиза на 22 млн. лв.

Земеделските производители се задължават да възстановят кредитите за есенната кампания, заедно с 3% годишна лихва в срок до 1 октомври на следващата година. Разпределението на средствата ще осигури своевременно ресурс за финансиране на предстоящата кампания по сеитбата на пшеница от реколта 2009 г. и нейното нормално протичане. Стопаните могат да кандидатстват за подпомагането до изчерпване на финансовия ресурс.

Съгласно условията за подпомагане, максималният размер на средствата, които всеки земеделски производител може да получи за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии е до 130 000 лв. Предвидени са санкции за некоректните земеделски производители. При констатиране на нецелево използване на средствата, субсидията и кредитът ще бъдат изискуеми, заедно със законната лихва, от датата на получаването им.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg