Директните плащания за земеделците надхвърлиха 1 млрд. лева

1130
Директните плащания за земеделците надхвърлиха 1 млрд. лева

В рамките на 4 месеца – от началото на декември 2011 до момента, над 1 млрд. лева бяха изплатени на земеделските стопани под формата на директни плащания. Субсидиите са от европейските фондове за финансиране на земеделието и от националния бюджет на Р България. 76 % от изплатените средства са по схемите и мерките за директно подпомагане на единица площ и глава животно, финансирани от ЕС, а 24 % от субсидиите се осигуряват от националния бюджет.

Само през декември 2011 и януари тази година бяха преведени над 930 млн. лева субсидии, в които се включват и изплатените в началото на периода 65 млн. лева по заявленията за необлагодетелствани райони; средствата по агроекологичната мярка от Програмата за развитие на селските райони, както и плащанията за животни по европейските и националните схеми – 98 млн. лева.

По схемите за подпомагане на единица площ до момента са изплатени над 682 млн. лв. от фондовете на ЕС и 85 млн. от националния бюджет. Към финансираните със средства от бюджета схеми се включват и изплатените в началото на тази седмица субсидии по схемата за Национални доплащания за тютюн за 2011, необвързана с производството.

Изплащането на субсидии в подобен размер и в наистина кратки срокове е категоричен успех в работата на институцията и утвърждава ролята на фонд „Земеделие” като надежден партньор на земеделските стопани и гарант пред финансовите институции, които на базата на сключени споразумения с фонда предоставят оперативни кредити за земеделска дейност.

Напомняме на земеделските стопани, че в момента е в ход и кампанията по прием на заявления за директни плащания 2012, през която само по Схемата за единно плащане на площ са предвидени 975 млн. лева.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Akinsanmi
# 0
04:07 | 26 July 2012
That's what we've all been waiting for! Great potisng!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...