Експозициите на Агра се увеличиха с 39%

467
Експозициите на Агра се увеличиха с 39%

С 39% нараснаха ангажираните площи за АГРА 2008, в сравнение с миналогодишното издание на Международната селскостопанска изложба. 722 фирми от 39 държави са заявили досега участие в най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа, който ще се проведе от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив. Лентата ще пререже министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Чуждестранните изложители са 378, като най-много са фирмите от Италия (81), Германия (60), Холандия (34), Турция (23), Гърция (21), Франция (19), Испания (19), Дания (14) и САЩ (12). Наетите от чуждестранни компании площи са с 29% повече от миналата година, а с 6% се увеличиха фирмите, които са предпочели директно да се представят на изложбата.

Това говори за големия интерес към България, свързан с очакванията на инвеститорите за подем в селското стопанство. Земеделието ще е хитът тази година и ще носи високи печалби, прогнозира „Уникредит груп” в анализ за най-перспективните отрасли на българската икономика през 2008-а. Браншът ще получи допълнителен тласък и от стартиращите плащания за подпомагане на агробизнеса по различни европейски програми. Затова се очаква сегашната АГРА да бъде много силна.

Експозициите ще бъдат разположени в 4 палати и откритите зони около тях. 65% от изложителите са от бранша „Растениевъдство”, 13% са работещите в сферата на животновъдството, 16% - в сектора на услугите и информацията.

Големият дял на този сектор се определя от разрастването на консултантската дейност, насочена към разработването на проекти за финансиране от еврофондовете. Това е една от новостите на АГРА 2008, която ще се види и по щандовете на фирмите, търгуващи със селскостопанска техника. Много от тях вече предлагат консултации за програми и проекти, изготвяне на индивидуални решения за оборудване и преоборудване на ферми, съобразно стандартите на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg