Експозициите на Агра се увеличиха с 39%

485
Експозициите на Агра се увеличиха с 39%

С 39% нараснаха ангажираните площи за АГРА 2008, в сравнение с миналогодишното издание на Международната селскостопанска изложба. 722 фирми от 39 държави са заявили досега участие в най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа, който ще се проведе от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив. Лентата ще пререже министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Чуждестранните изложители са 378, като най-много са фирмите от Италия (81), Германия (60), Холандия (34), Турция (23), Гърция (21), Франция (19), Испания (19), Дания (14) и САЩ (12). Наетите от чуждестранни компании площи са с 29% повече от миналата година, а с 6% се увеличиха фирмите, които са предпочели директно да се представят на изложбата.

Това говори за големия интерес към България, свързан с очакванията на инвеститорите за подем в селското стопанство. Земеделието ще е хитът тази година и ще носи високи печалби, прогнозира „Уникредит груп” в анализ за най-перспективните отрасли на българската икономика през 2008-а. Браншът ще получи допълнителен тласък и от стартиращите плащания за подпомагане на агробизнеса по различни европейски програми. Затова се очаква сегашната АГРА да бъде много силна.

Експозициите ще бъдат разположени в 4 палати и откритите зони около тях. 65% от изложителите са от бранша „Растениевъдство”, 13% са работещите в сферата на животновъдството, 16% - в сектора на услугите и информацията.

Големият дял на този сектор се определя от разрастването на консултантската дейност, насочена към разработването на проекти за финансиране от еврофондовете. Това е една от новостите на АГРА 2008, която ще се види и по щандовете на фирмите, търгуващи със селскостопанска техника. Много от тях вече предлагат консултации за програми и проекти, изготвяне на индивидуални решения за оборудване и преоборудване на ферми, съобразно стандартите на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...