Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ купи 10 хил. дка земи за месец

977
Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ купи 10 хил. дка земи за месец

Само за месец Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ е придобила 10 400 дка земя със земеделско предназначение. Така с новите придобивки в края на октомври акционерното дружество със специална инвестиционна цел вече има 234 400 дка земя.

За закупените около 216 декара земеделска земя около София се провежда процедура по смяна на предназначението, обявяват от компанията.

През октомври фондът купи 1100 имота, с което увеличи притежаваните парцели на 32 200 броя.

Най-голяма част от земята на дружеството е съсредоточена в Дунавската равнина – 59%, докато в Югоизточен район, както и Добруджа и Лудогорие са съсредоточени съответно 22 и 19 на сто.

Както знаем, земеделската земя в България е разделена на 10 категории. Най-подходящи за обработка са земите от първа до пета категория. Общо 83% от закупената земя на фонда е категории 3-5, а 9% е земеделската земя 6-а категория. По 4% са земите 1-2 категория и 7-10 категория.

От дружеството съобщават, че е стартирала активна кампания по идентифициране на терени, притежавани от фонда, които са подходящи за разполагане на ветрогенераторни инсталации.

За тези терени ще бъде извършена смяна на предназначението и ще бъдат продадени на чуждестранни инвеститори, които вече са проявили интерес да закупят такива имоти от фонда. Доходността от продажбата на парцели за изграждане на ветрогенераторни станции е значително по-висока от постижимата при продажба на обработваема земеделска земя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg