ЕЛАНА Инвестмънт с 200 договора за проекти по ПРСР

1845
ЕЛАНА Инвестмънт с 200 договора за проекти по ПРСР

ЕЛАНА Инвестмънт регистрира в средата на октомври сключени 200 договора със земеделски производители и други предприемачи за подготовка на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). До този момент консултантската компания има внесени в ДФ Земеделие общо 167 проекта, от които 89 са одобрени, а останалите все още преминават оценка, съобщиха за Profit.bg от дружеството.

Кристина Цветанска, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт, коментира, че въпреки ограничаването на приема на проекти по някои мерки на ПРСР, интересът на бизнеса към кандидатстване ще продължи да се увеличава.

„Предвид това, че европейските фондове предоставят безвъзмездна помощ за бизнеса, все повече компании ще кандидатстват по различните програми, за да си подсигурят инвестиционно финансиране. Интересът на земеделските производители към мярка 121 „Модернизиране на селските стопанства" ще остане висок, тъй като процесът на модернизация на селското стопанство все още не е завършил и земеделието има нужда от модерна техника и оборудване", смята тя.

„През 2009 г. има голям интерес към мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", тъй като тя дава възможност за финансиране на малки слънчеви централи като инвестиционен проект на микропредприятия", допълни още Кристина Цветанска.

Според мениджъра тази есен се наблюдава желание у земеделските предприемачи да кандидатстват по мярка 311 „Разнобразяване на неземеделски дейности" за фотоволтаични проекти, като тя е специално предназначена за земеделски производители и е отворена за прием на проекти до края на годината. Компанията е в процес на сключване на нови договори за 6 подобни проекта.

„Единствено преработвателните предприятия намалиха интереса си към кандидатстване по ПРСР вследствие на проблемите, които се появиха по програма САПАРД, но вероятно в началото на 2010 г., когато въвежданите реформи в ДФ Земеделие за разглеждане на проекти в по-кратки срокове дадат резултат, и те също ще се обърнат за инвестиционно финансиране към мерките на ПРСР", смята Кристина Цветанска.

Към средата на септември 2009 г. по ПРСР са приети 10 158 заявления за субсидия на стойност около 3.38 млрд. лв., по данни на ДФ Земеделие. Одобрени проекти по програмата на този етап има само по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери" и по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", информират от ЕЛАНА Инвестмънт.

До края на годината се приемат проекти само по мярка 311 за неземеделски дейности на земеделски предприемачи, мярка 313 за насърчаване на туристически дейности в селските райони и отново по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства, като се изключва частта за селскостопанска техника, напоителни съоръжения, оранжерии и някои други компоненти.

Договорите за проекти на клиенти на дружеството по ПРСР включват 139 договора по мярка 121 за земеделска техника, по мярка 123 - 6 договора с преработвателни предприятия, по мярка 312 - 39 договора, като 31 от тях за за фотоволтаични проекти, а останалите за селски туризъм, по мярка 223 - 1 договор със Столична община за залесяване, по мярка 321 - 12 договора с общини за насърчаване на местния туризъм, по мярка 322 - 3 договора с общини за обновяване на населените места.

Освен по Програмата за развитие на селските райони консултантската компания е разработила и има одобрени още 7 проекта на компании по ОП „Конкурентоспособност" на стойност над 6 млн. лв., два подадени проекта по ОП „Околна среда" и също осъществява техническа помощ към общини по три проекта.

В края на септември 2009 г. дружеството завърши изпълнението на техническа помощ, възложена от община Пазарджик за проектиране на водопровод, канализация и пречиствателна станция в с. Паталеница и с. Црънча. Консултантската услуга бе реализирана в консорциум с Ню Ай, Иво Петров Архитекти и ВАГ по обществена поръчка на община Пазарджик със средства от ОП „Околна среда".

В процес на изпълнение е техническа помощ към община Троян, която се осъществява от консорциума Акваринг Троян, включващ ЕЛАНА Инвестмънт, Ню Ай и Иво Петров Архитекти. Техническата помощ е за изпълнение на проекта за подобряване и развитие на инфраструктурата за отпадъчни води на община Троян, като консултантите отговарят за организацията и управлението на инфраструктурния проект, строителния надзор, подготовка на необходимата документация за провеждане на тръжни процедури и др. Проектът се очаква да бъде завършен през 2011 г.

Сн.: Кристина Цветанска, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт (дружеството)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg