ЕЛАРГ подаде иск за 1 млн. срещу Елана Пропърти Мениджмънт

1248
ЕЛАРГ подаде иск за 1 млн. срещу Елана Пропърти Мениджмънт

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ (бивш Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ) подаде искова молба до Арбитражния съд на Българската Търговско-Промишлена Палата (БТПП) срещу Елана Пропърти Мениджмънт АД. Искът е на стойност 1 млн. лв., частичен иск от претенция в размер на 7.7 млн. лв.

Основанието за иска е чл. 34 от Закона за задълженията и договорите. Той гласи, че когато даден договор бъде признат за нищожен, всяка от страните трябва да върне на другата страна всичко, което е получила от нея.

„Стартираме тази процедура, защото имаме желание в максимална степен да защитим интересите на нашите акционери", каза Стоян Малкочев, изпълнителен директор на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

"Елана Пропърти Мениджмънт ще се въздържи от публични коментари. На базата на юридически анализ компанията категорично счита, че договорът между ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ (бивш Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ) и Елана Пропърти Мениджмънт АД за действителен. Правният спор ще се реши от Арбитражния съд към БТТП.", коментираха за Profit.bg от Елана.

В резултат на финансов и правен анализ, извършен във Фонда, през март тази година ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ обяви за нищожен договора си с Елана Пропърти Мениджмънт АД, обслужващо дружество на Фонда от 2005 г. Основанието е чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа.

По-рано тази година за обслужващо дружество на Фонда наред с Елана пропърти менджмънт АД беше избрано и Агроменидж АД. То беше одобрено от Комисията за финансов надзор на 20 февруари 2009 г.

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ е първото дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя в България, създадено през април 2005 г.

Основните акционери във фонда са QVT Fund, Алианц България и Credit Suisse Securities. Свободно търгуваемите акции на БФБ са в размер на 25.47% от капитала на дружеството.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg