ЕС очаква с 16% по-голяма реколта на зърнени храни

771
ЕС очаква с 16% по-голяма реколта на зърнени храни

Обявената от Брюксел прогноза за реколтата на зърнени храни в страните-членки на ЕС е във водещите заглавия в редица американски медии. Тази година всяка информация за очакваните по света реколти предизвиква силен интерес, се съобщава на сайта на Българска стопанска камара.

Водещи американски икономически издания като „Форбс” коментираха нашироко новината, че ЕС очаква с 16% по-голяма реколта на зърнени храни в сравнение с 2007 тодина. Надеждите са за спад на цените на основните хранителни продукти.

В 27-те държави-членки на ЕС очакват реколта от 301 милиона тона зърнени култури, или с 9% над срeдните реколти за последните 5 години.

Много медии отбелязват по повод тази оценка на Брюксел, че в Европа цените на хляба и изделията от зърнени култури са се вдигнали с 10% само за една година. „Заедно с високите цени на енергията по-скъпите храни увеличават инфлацията и застрашават икономическия растеж на ЕС”, пише „Форбс”.

Много коментари се отнасят до новото разпределение на силите в земеделския сектор след разширяването на ЕС. Във връзка с прогнозата, че реколтата на царевицата ще е с над 20% по-голяма от реколтата през изминалата 2007-ма година, се споменава, че принос за това ще имат Румъния и България.

България е утроила реколтата си, а Румъния я удвоява. Няколко бизнес-медии пишат, че Румъния е на път да се превърне в една от главните производителки на ориз в Европа. След почти тройното покачване на световните цени на ориза, тя е увеличила производството си и може да започне да покрива 10% от европейския внос на ориз. С това страната би започнала да измества традиционните производителки Италия и Испания. България, Украйна и Унгария също имат добри условия за отглеждане на ориз, изтъкват американските коментатори.

Интересът към реколтите е толкова силен, че САЩ имаха своя оценка на реколтата в Европа няколко седмици преди обявените от Брюксел резултати. Американските анализи прогнозират добри реколти в Индия и Китай, но застрашително слаба реколта на зърнени култури в Източна Африка. Очакванията в САЩ са за 9% по-ниска реколта на царевица, а вероятно и на други зърнени култури, поради опустошителните наводнения тази година. Прогнозата за американската реколта ще бъде публикувана на 12 август.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg