Европейските фермери ще засеят повече площи със зърнени култури тази година

970
Европейските фермери ще засеят повече площи със зърнени култури тази година

Селскостопанските производители в границите на ЕС се очаква да заделят с близо 6% повече земя за отглеждане на зърнени култури заради високите им цени на международните стокови пазари, посочиха изнесени днес данни на Евростат.

В резултат на това производството на зърнени култури се очаква да се повиши с 10% през тази година в сравнение с изминалата.

Производството на зърнени култури във фермите на "стария континент" се очаква да достигне 284.2 млн. тона според изследването.

До голяма степен предприетите действия се предопределят от поскъпването на суровините на международните стокови пазари, които стимулират засаждането на повече земя с подобни култури.

Тяхното поскъпване пък се предопределяше от лошата култура през последната година, както и дисбаланса между търсенето и предлагането на тези суровини.

Наблюдава се и тенденция на намаляване на засетите земеделски площи с маслодайни култури, използвани при производството на биогорива.

Засетите с подобни култури площи се очаква да намалеят с 3.1% през тази година, което би било и първото им такова от 2003 година насам.

Понижение се очаква да отбележат и площите, засети със захар, в резултат на незадоволителното представяне на цената на захарта на международните пазари.

Производството на захар през настоящата година се очаква да достигне 108.5 млн. тона в страните от ЕС, което би било понижение от около 5% в сравнение с изминалата година.

Най-голямо понижение на засетите със захарна тръстика площи се очаква да бъдат регистрирани в Унгария, Италия и Испания сред европейските страни, сочи още изследването на Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg