Фалитите в България се повишават с 31% през изминалата година

999
Фалитите в България се повишават с 31% през изминалата година

За четвърта поредна година фалитите на фирми в сектора на земеделието отчита най-висок процент, като за изминалата 2007 г. 22.5% от всички фалити са на фирми от сектора.

Въпреки че фалитите там отчитат спад с 5%, в сравнение с 2006 г., той запазва лидерската си позиция.

На второ място се нарежда секторът на търговията на дребно с дял от близо 16% от общата обявена несъстоятелност, което е увеличение с 6% спрямо предходната 2006 г.

Изненадващо на третото място като сектор с най-много обявени фирмени фалити за 2007 г. се нарежда строителният. Като основна причина за това се сочи недобре планирано строителство по Черноморието и планинските ни курорти. По този начин страната ни се доближава до общите показатели от страните в ЦИЕ.

Значителен брой фалити за изминалата година в страната са регистрирани и в секторите транспорт и складиране, финанси, застрахователна и консултантска дейност.

Като цяло фалитите в България са 2007 г. са се увеличили с 31% спрямо предходната година. Въпреки това този процент все още е нисък, предвид съотношението между общия брой регистрирани и реално работещи фирми у нас.

Това сочат данните от традиционното изследване на международната компания – лидер в управлението на кредитен риск Кофас България. Изследването се прави от 2004 г. насам, като обхваща всички регистрирани компании в нашата страна.

Най-нискорискови сектори са производството на химикали, цветни метали и фермацевтичната промишленост, чиято продукция е предназначена предимно за износ.

Според прогнозите на Кофас България фалитите сред фирмите в сферата на строителството ще продължат и през настоящата 2008 г. Строителният сектор влиза в топ три на най-рисковите сектори у нас.

Трите най-големи фалита през изминалата година са били тези на "Златни пясъци - травел" ООД в сектора на туризма, "Млечен рай-99" ЕООД - производител на сладолед и "Термосистемс Комплект" ЕАД - производител на машини със специфично приложение.

Снимка: Камелия Попова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...