Фалитите в България се повишават с 31% през изминалата година

976
Фалитите в България се повишават с 31% през изминалата година

За четвърта поредна година фалитите на фирми в сектора на земеделието отчита най-висок процент, като за изминалата 2007 г. 22.5% от всички фалити са на фирми от сектора.

Въпреки че фалитите там отчитат спад с 5%, в сравнение с 2006 г., той запазва лидерската си позиция.

На второ място се нарежда секторът на търговията на дребно с дял от близо 16% от общата обявена несъстоятелност, което е увеличение с 6% спрямо предходната 2006 г.

Изненадващо на третото място като сектор с най-много обявени фирмени фалити за 2007 г. се нарежда строителният. Като основна причина за това се сочи недобре планирано строителство по Черноморието и планинските ни курорти. По този начин страната ни се доближава до общите показатели от страните в ЦИЕ.

Значителен брой фалити за изминалата година в страната са регистрирани и в секторите транспорт и складиране, финанси, застрахователна и консултантска дейност.

Като цяло фалитите в България са 2007 г. са се увеличили с 31% спрямо предходната година. Въпреки това този процент все още е нисък, предвид съотношението между общия брой регистрирани и реално работещи фирми у нас.

Това сочат данните от традиционното изследване на международната компания – лидер в управлението на кредитен риск Кофас България. Изследването се прави от 2004 г. насам, като обхваща всички регистрирани компании в нашата страна.

Най-нискорискови сектори са производството на химикали, цветни метали и фермацевтичната промишленост, чиято продукция е предназначена предимно за износ.

Според прогнозите на Кофас България фалитите сред фирмите в сферата на строителството ще продължат и през настоящата 2008 г. Строителният сектор влиза в топ три на най-рисковите сектори у нас.

Трите най-големи фалита през изминалата година са били тези на "Златни пясъци - травел" ООД в сектора на туризма, "Млечен рай-99" ЕООД - производител на сладолед и "Термосистемс Комплект" ЕАД - производител на машини със специфично приложение.

Снимка: Камелия Попова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg