Фермери на протест срещу спрените пари по САПАРД

714
Фермери на протест срещу спрените пари по САПАРД

Фермери от Кърджалийска област излизат на протест срещу спрените пари по САПАРД и неизплатените евросубсидии. Те ще блокират основния път, който свързва областния град с петте общини. Стопаните настояват да получат финансовата помощ за пасища за миналата година и за предаденото от тях мляко.

Очаква се протестът да бъде подкрепен от животновъди от Смолян, Пловдив и Стара Загора.

572 проекта за 182 млн.лв. са засегнати от спирането на средствата по САПАРД.

Вчера в доклада си за усвояването на евросредствата от страната ни Европейската комисия обяви, че се наблюдават три групи проблеми във връзка със САПАРД. Първата група са свързани с проекти на стойност 26 млн. евро, които понастоящем се разследват от ОЛАФ във връзка с трудности по изпълнението, дължащи се на измами и вероятно корупция. Втората група е свързана с разследването на действия на бившия изпълнителен директор на агенция САПАРД във връзка с мярка, по която общият размер на разходите е 10 млн. евро.

Третият проблем е свързан със заключенията на направен наскоро от службите на Комисията одит, обхващащ сумата от 105 млн. евро, която трябва да бъде платена от САПАРД на бенефициерите (сумата представлява 63% от оставащата обща сума, която трябва да бъде предоставена по програмата). При одита бяха установени сериозни недостатъци по отношение на системата за контрол на инвестиционната помощ за три основни мерки по програмата.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg