Фермери от Родопите остават без субсидии

802
Фермери от Родопите остават без субсидии

Фермери от Родопите протестират срещу наложените санкции на земеделски производители, кандидатстващи за директни плащания за 2008 година. Около 50% от земеделските стопани в Смолянска област не са получили субсидии за миналата година.

Преобладаваща част от санкционираните фермери в Родопите не са получили европейските субсидии с мотив, че са декларирали повече площи от това, което обработват, а над 90% са санкционирани заради това, че пасищата им не отговарят на изискванията, включително за допустимия брой дървета и храсти.

"И за нас няма обяснение как така ще бъдеш санкциониран за наличие на дърво в Родопите, като се има предвид, че повечето терени са с дървета. Било то иглолистно, широколистно или овощно. Ама, разбира се, че не можем да ги отрежем тези дървета. Защото, първо, когато животните са лятото на паша, те предимно пасат в площи, където има дървета и им пази сянка", казва пред bTV Емилия Башева.

Фермерите настояват да се въведат специални критерии за планинските и полупланинските пасища и да се отчете спецификата на района.

"Заради грешно поставените критерии, заради това, че няма специфични национални мерки за планинските райони, хората не само не получават полагащите им се директни плащания от европейските пари, а те дори са санкционирани. Това е аномалия", признава председателят на национално сдружение "Планинско мляко" Милкана Йорданова.

Земеделските производители протестират и срещу лошото качество на орто-фото-картите, по които са посочени границите на имотите.

"Това са картите, по които става припознаването на имотите. Те са черни, тъмни и неясни, по тях не може да се различи нито път, нито някаква граница на имот".

Местните фермери са отправили протестна подписка и до земеделското министерство с настояване да се отменят наложените санкции.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg