Фонд Земеделие изплаща 1.2 млн. лв. на 840 фермери

941
Фонд Земеделие изплаща 1.2 млн. лв. на 840 фермери

ЕК официално разреши на България и в частност на Разплащателната агенция да отмени санкциите на 840 земеделски производители, които са кандидатствали за Кампания 2007 г. по втора ос от Програмата за развитие на селските райони, по линия на агроекологичните плащания за субсидии за необлагодетелствани райони, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция Калина Илиева.

Фермерите са подали документи за субсидии, но поради допусната грешка в нормативната уредба от страна на Министерството на земеделието и храните през 2007 г., земите им остава извън обхвата на списъците за необлагодетелствани планински райони и така те не получават право на финансово подпомагане.

Освен, че фермерите са лишени от субсидии за Кампания 2007, на тях им са им наложени и санкции да не получават субсидии за бъдещ период от три години, без да имат вина за това, подчерта Илиева. Най - голям е броят на засегнатите стопани в област Кърджали, София - област и по-малко в областите Видин и Хасково.

Темата за неправомерно лишените от субсидии фермери беше дискутирана в Комисията по земеделие и гори към НС, следствие на което, беше изпратено официално становище до ЕК с искане за отпадане на санкциите за ощетените стопани.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg