Фонд „Земеделие" остана без пари

957
Фонд „Земеделие

Актуалната план-сметка за приходите и разходите на Държавен фонд "Земеделие" показва, че средствата за издръжка на фонда за 2009 г. са похарчени, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Това стана ясно след вчерашното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", на което новият изпълнителен директор Калина Илиева представи информация за текущото състояние на бюджета на фонда.

Налага се да се направят вътрешни корекции в план-сметката на фонда, така че да се осигури допълнителен финансов ресурс от 6 млн. лв. за покриване на административните разходи до края на годината, посочи Калина Илиева.

За да се набавят необходимите средства, ще се търси вариант да се съкратят предвидените разходи в план-сметката на фонда за придобиване на дълготрайни-материални активи. Една от причините държавната институция да няма пари за издръжка е, че предишното ръководство е изплащало масово допълнителни възнаграждения на служителите.

С нареждане на старата управа на фонд "Земеделие" разходи за близо 1.1 млн. лв. за възнаграждения на експертите му по линия на мярката "Техническа помощ" по Програмата за развитие на селските райони, са били осчетоводявани като похарчени пари от фонд "Работна заплата".

Във връзка със законосъобразността на провежданите от предишното ръководство на ДФ "Земеделие" процедури по Закона за обществените поръчки е инициирана проверка на Сметната палата. Възлагането на одита е съгласувано с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Новият изпълнителен директор на фонда Калина Илиева запозна Управителния съвет с перспективите пред приключването на програма САПАРД като посочи, че 300 проекта на бенефициенти изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство на фонд "Земеделие".

В тази връзка е създадена спешна организация и служителите по САПАРД ще работят извънредно, за да се извършват всички контролни процедури, така че да се осигури възможност за изплащане на тези проекти до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg