Фондовете притежават над 400 хил. дка земеделска земя

1339
Фондовете притежават над 400 хил. дка земеделска земя

Специализираните в покупка на земеделска земя акционерни дружества със специална инвестиционна цел притежават над 405 хил. дка земеделска земя, става ясно от статистическите данни на Profit.bg.

С най-голямо количество към момента – 173 300 дка (по данни към 30 април) е Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, следван от Адванс Терафонд АДСИЦ с 157 917 дка.

Двата фонда имат сключени договори за аренда на общо 68 000 и 57 500 дка., които представляват съответно 48 и 46% от земите, закупени към края на 2006 г.

Третият най-голям земеделски собственик сред фондовете е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. По данни от БФБ-София дружеството е отдало над 18 хил. лв., или над 50% от притежаваните 35 000 дка., в областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Русе, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Враца.

По данни от сайта на компанията Булленд инвестмънтс АДСИЦ притежава 17 382 дка, а информациите за Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ и Агро Финанс АДСИЦ сочат притежание на малко над 10 000 дка.

С малки инвестиции в земеделска земя са Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ и Хелт енд уелнес АДСИЦ.

В края на февруари седем дружества, от които пет публични компании, учредиха дружество с нестопанска цел - Българска асоциация на собствениците на земеделска земя, съобщава сайтът на Българска фондова борса.

Това са Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ, Земеделска земя АД и Винпром Пещера АД.

Целите на сдружението са ускоряване на процеса на комасация на земеделските земи, ефективно развитие на поземлените ресурси, създаване на условия за модерно развитие на земеделието в България и защита интересите на собственици на земеделска земя.

От началото на годината най-много сделки (1349) са сключени с книжата на Елана Фонд за Земеделска Земя, докато с акциите на Адванс Терафонд и Фонд за недвижими имоти България те са съответно 1139 и 419 на брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg