Готви се мораториум върху заменени на земеделски земи

1090
Готви се мораториум върху заменени на земеделски земи

Има нагласа и готовност в новия управленски екип на Министерство на земеделието и храните, за обявяване на мораториум върху заменените земеделски земи в последната година от управлението на Тройната коалиция, заяви зам. министърът Преслав Борисов.

Той уточни, че мораториума може да бъде активиран по подобие на заменките в горския фонд. В една от следващите стъпки е, при постигнато съгласие да се внесе предложението в НС, за да има необходимата подкрепа и от народните представители.

Докладът на Сметната палата е изключително тревожен, заяви Преслав Борисов. Констатирано е, че над 132 000 дка са неправомерно ползваните земи от държавния поземлен фонд. Земите са се обработвали без да са налице сключени договори за аренда и наем.

В момента в МЗ правят анализ каква е събираемостта по този показател. Най- драстичният факт е, че до ден-днешен, никой в министерството не е знаел конкретно какъв е обемът на държавния поземлен фонд, как е бил разпределян и как се ползва.

Според Преслав Борисов трябва да се направи регистър на централно ниво, за да може да се проследява, дали земите в държавния поземлен фонд се ползват правомерно или не.

От около 2-3 млн. дка земи, колкото е площта на държавния поземлен фонд, само 20 % от тях са били заплащани при ползването им. Голям процент от земите са отдавани на училища и институции и чрез съвместна дейност са ползвани неясно и непрозрачно от трети лица, допълни Преслав Борисов.

Може да няма престъпление, извършено през периода на проверката, но в рамките на закона за държавната и общинската собственост са се развили лоши управленски практики, от които обществото губи милиони, а понякога и милиарди, заяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Точно тези практики според него са позволили скритите приватизации и изключително неизгодни заменки. Не е имало никакви разписани принципи и правила, по които да се работи в главна дирекция „Земеделие" към министерството, нито нормативна регламентация и всеки е действал по собствена субективна преценка, обобщи оценката си и председателят на парламентарната комисия по Земеделие - Десислава Танева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg