Губим 98 милиона лева от ЕК за земеделие

826
Губим 98 милиона лева от ЕК за земеделие

След 6 месеца умуване Брюксел позволи на България да спаси 236 851 013 лв. от европарите за земеделие, които не бяха разплатени на фермерите до края на 2011 г. по Програмата за развитие на селските райони и трябваше да ги загуби.

Страната ни обаче ще се прости с други 98 млн. лв. субсидии за българското село, от които 78.4 млн. лв. са от ЕС и 19.6 млн. лв. наше съфинансиране, съобщава Труд..

Скандалите и рокадите по върховете на фонд “Земеделие” са основна причина за загубата на пари. Фондът смени трима свои директори в мандата на ГЕРБ - Калина Илиева, Светослав Симеонов и сега се ръководи от Румен Порожанов, бивш шеф на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Проекти по редица пера на програмата залежаваха с месеци, без да бъдат разгледани от експертите, а заради кризата много фермери не изпълниха одобрените им проекти.

В резултат към 31 декември 2011 г. България трябваше да загуби 335 млн. лв. еврофинансиране. Министерството на земеделието тръгна да спасява средствата три седмици преди крайния срок, като ги пренасочи в гаранционен фонд за фермерски кредити.

“Вчера получихме писмо от генералния директор на дирекция “Земеделие” в ЕК Хосе Мануел Силва Родригес, в което се казва, че ЕК одобрява 121 100 000 евро от сумата. Битката не беше никак лека, особено тежко беше преди три седмици, когато имаше вариант да ни се признаят само 90 млн. лв. и тогава загубата за българското село щеше да бъде огромна”, коментираха експерти от ведомството. Според окончателното решение на ЕК парите, които губим, ще са само 98 млн. лв.

За създаването на Гаранционния фонд, чрез който бяха спасени парите, фонд “Земеделие” взе държавен заем от Българската банка за развитие.

Сега с гаранционната схема предстои да се отпускат евтини кредити за фермери с около 6% лихва. Очаква се фондът да обезпечи кредити на обща стойност 1,4 млрд. лв. за модернизация на земеделски стопанства, горска дейност и хранителна промишленост. Парите в него обаче трябва да бъдат усвоени до 2015 г., за да не бъдат загубени.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg