Извършени са 23 замени на земи от Държавния горски фонд през 2007 г.

691
Извършени са 23 замени на земи от Държавния горски фонд през 2007 г.

През 2007 година са извършени 23 замени на земи от Държавния горски фонд (ДГФ), частна-държавна собственост, вследствие на което от фонда са извадени 6 461 декара и те са заменени срещу 31 983 декара.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в отговор на въпрос на народния представител Евгени Чачев, във времето за парламентарен контрол днес.

Като площ държавата е получила повече, отколкото е извадила от горския фонд, посочи вицепремиерът, цитиран от БТА. Той добави, че начинът на извършване на оценки на тези земи може да бъде спорен, но това е законовия начин. Недържавните имоти са били с по-висока стойности и държавата е придобила имоти, които са с 409 950 лв. по-скъпи, от тези, които е предоставила. Всички замени са били извършени преди обнародването на постановление на МС за обособяване на Държавната агенция по горите, посочи Калфин.

За 2007 година, съгласно Закона за горите, са извършени продажби в размер на 198, 5 декара частна-държавна собственост от ДГФ. Условията и редът за извършване на разпоредителни сделки са детайлно регламентирани в разпоредбите на закона, по
начин, който изключва възможност за извършване на преценка по целесъобразност, посочи Калфин. Това по думите му означава, че при представянето на всички необходими документи, съответният орган не прави преценка, а е длъжен да разреши сделката.

При вземане на решение по принцип за замяна на гори и земи от горския фонд, освен законосъобразност, се оценяват и няколко други критерия - замяна на недървопроизводителни площи със залесени, нископроизводителни гори с високо производителни, престарели и увредени гори се заменят с гори с висок растителен потенциал, увеличава се площта на високостъблените насаждения и се подобряват възможностите за опазване и подобряване на специфичните функции на гората. Това са допълнителни критерии, които се вземат предвид при замяна на горите, посочи Ивайло Калфин.

По думите му замените на гори не водят до използването на горите за други цели. По закон замяна на държавна гора срещу частни площи не означава промяна на предназначението на тези площи. За да започне някаква инвестиционна дейност в нея, като например строителство, трябва да се извършат още три процедури - изключване от горския фонд, ОВОС и е необходимо да има действащ подробен устройствен план, отбеляза вицепремиерът.

По думите му Държавната агенция по горите има намерение да подготви предложения, които да предполагат пазарна оценка на стойностите на заменяните гори. В такъв случай ще може да се извършва замяна на горите, като тази замяна няма да може да
води до неправомерно обогатяване на страните, посочи Калфин. ДАГ има намерение да предложи инициативата за замяна на гори да може да излиза не само от частни собственици, а и от държавната агенция. По този начин могат да се защитят по-добре интересите от гледна точка на политиката по поддържане на горите, добави вицепремиерът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg