Кабил: Ще продължим замените на терени заради парите от ЕС

428
Кабил: Ще продължим замените на терени заради парите от ЕС

Няма да прекратим замените на терени от държавния поземлен фонд, ако така се постига усвояване и ефективно управление на средства от европейските фондове или се увеличават възможностите за инвестиции, каза земеделският министър Нихат Кабил по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на народния представител Евдокия Манева дали министерството прави нещо за пресичане на корупционните практики за замени на държавни земи с частни Кабил посочи, че по негово време са извършени само 317 подобни замени, докато в предходният период те са били 2 782, информират от БГНЕС.

Преустановил съм практиката на масови замени, декларира министърът. В същото време, по думите му, общините на много места - в Асеновград, Търговище, Видин, Девин, Родопи по реда на замяната са получили терени за пътища, гробищни паркове, места за отдих.

На обвиненията на Манева, че са накърнени обществените интереси с тази практика, Кабил отговори, че 315 415 дка държавни мери и пасища са предоставени на животновъди с цел да получават европейски субсидии и вчера към тях са били добавени още 216 000 дка.

Като общественополезно той определи и даването на 194 хил. дка от държавния и 213.6 хил. дка от общинския поземлен фонд, които са предоставени за оземляване на безимотни и малоимотни граждани и домакинства, като 60% от тези земи са в райони с компактно безимотно население.

Евдокия Манева обвини министъра, че заобикаля въпроса, защото има много примери на замени в курортите по Черноморието и, освен за корупция, там става дума и за разрушаване на природата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg