Кабил: Земеделието ни се развива динамично и атрактивно за бизнеса

882
Кабил: Земеделието ни се развива динамично и атрактивно за бизнеса

Българското земеделие започна своята втора европейска година и днес то се развива в много по-динамична и атрактивна за бизнеса среда с нови правила, но и с много повече нови и разнообразни възможности. Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на официалното откриване на Международната селскостопанска изложба “Агра 2008” в гр. Пловдив.

Кабил подчерта, че фермерите у нас първи получиха европейски средства от структурните фондове на ЕС. По системата за електронно банкиране СРЕБРА до днес в банковите сметки на земеделските производители са преведени 321.287 млн. лв. на 73.792 хил. земеделски производители. За следващата календарна година – 2008, фермерите ни ще получат по Схемата за единно плащане на площ – 440 млн. лв. европейски средства и 147 млн. лв. национални доплащания от бюджета. Основна цел на българското земеделие е да се повиши конкурентоспособността на нашите продукти, подчерта министър Кабил по време на пресконференцията.

По отношение на подпомагането на млекопроизводителите, пострадали от тежката суша през миналата година, Кабил припомни, че от 15 февруари 2008 г. в Областните поделения на ДФ “Земеделие” започна приемът на документи за държавни помощи по схемата de minimis. Държавната помощ се изплаща до десет дни след подаване на документите. От същата дата се приемат и документи за държавната помощ за подпомагане на животни и птици от националния генофонд, информират от МЗП.

Кабил подчерта, че още на 29 януари 2008 г. МЗП подготви и изпрати писмо до генералния директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти за стартиране на процедури по нотифициране на държавна помощ. Вариантите са или да бъде завишен бюджета на нотифицираната съществуваща държавна помощ за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко или да се нотифицират нови държавни помощи за животновъдството, каза още министър Кабил.

Днес, в рамките на “Агра”, той ще участва в кръгла маса на тема: “Аграрна политика-образование-наука-бизнес”, организирана от Аграрен университет – Пловдив.

През 2008 г. “Агра” бележи ръст от 21 % на чуждестранното участие, а ангажираните изложбени площи са с 39 % повече от тези, използвани през миналата година. На днешното изложение, което се провежда за 16-ти път участват 821 фирми от 40 държави. 355 от тях са български, а 466 чуждестранни. За първи път на изложението участват Литва, Хърватия и Индонезия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg