Картината в селското стопанство може да се подобри през H2

742
Картината в селското стопанство може да се подобри през H2

На фона на силно ограниченото сега финансиране на икономиката, в аграрния сектор непрекъснато се наливат средства - европейски субсидии, национални доплащания, схеми за подпомагане, европейски фондове и програми. Само тази година 120 хил. земеделски производители са подали заявления за директни плащания на площ, 21 хил. фермери ще получат финансиране по шест схеми за национално доплащане в животновъдния сектор, а 31 хил. тютюнопроизводители ще се възползват от схема за подпомагане.

Предоставяните средства обаче се оказват недостатъчни да се преодолеят основните недостатъци на родното земеделие - неефективно стопанисване и управление на земята и нерентабилно производство. Това се чете в резюмето на Доклада на ЦИР - „Икономиката на България 2010".

В резултат приносът на селското стопанство в БВП на страната през първото полугодие на 2010 г. намалява на 3.9% (4.1% година назад).

Сравнително добрата зърнена реколта (3.7 млн.т пшеница и 770 хил.т ечемик) и засиленият износ при повишаващи се международни цени може да променят картината през второто полугодие. Оптимизъм вдъхва още и нарасналото търсене на земя под аренда (с 25% от началото на годината) и ръстът на цената на арендата (между 10 и 12% спрямо миналата година).

По-силно раздвижване на пазара през следващата година може да се очаква с началото на търговете за отдаване под аренда на около 800 хил. дка държавна земеделска земя.

Проблемите в животновъдството обаче се изостриха с въвеждането на новите стандарти за качествени храни - ножицата в количеството и качеството на предлаганата и търсената суровина се отвори още повече. Преработвателите изпитват все по-голям недостиг на качествена суровина, отговаряща на всички европейски изисквания.

Лошото е, че докато земеделските производители се научат да ползват субсидиите за целите на устойчивото развитие и да усвояват не толкова лесно достъпните европейски фондове, средствата по Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г. в частта си за подкрепа на фермерите може да се съкратят. Такава идея отдавна съществува и тя вече е залегнала в проекторешение на Европейската комисия за реформа на аграрната политика, коментират от ЦИР.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg