Картофопроизводители с най-добра реколта от години

1114
Картофопроизводители с най-добра реколта от години

Най-добра реколта от години насам отбелязаха български производители на картофи, подпомогнати от Интерснак България. Земеделците посочват три основни причини за успешната реколта тази година - качествените суровини, подходящите климатични условия и непрекъснатите грижи.

Интерснак България подпомогна българските производители на картофи, като им предостави семена от Холандия и торове от Франция. Инвестицията е на стойност 2.5 млн. лв. Освен финансовата помощ, земеделците получават и консултации от специалисти, обучавани в Германия. Компанията планира да закупи 6000 т. картофи от новата реколта в Самоков, Ихтиман и Монтана и да ги използва за основна суровина на своята продукция.

В момента основни проблеми на картофопроизводителите си остават забавянето на държавните субсидии, трудната реализация на реколтата и ниските изкупни цени. По данни на Министерство на земеделието и храните до момента 109 картофопроизводители не са взели субсидията си от държавата.*

„Интерснак България използва само български картофи, като за миналата година от родните производители са били изкупени 7 хиляди тона. Основната суровина са зимни картофи от Самоков, Ихтиман и Монтана. От 2007 г. се работи и с единствения фермер в България, от Сливен, който отглежда летен сорт картофи. Компанията субсидира българските земеделци със семена и торове за трета поредна година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg