Кредитират с 690 хил. лв. производството на пипер и домати

626
Кредитират с 690 хил. лв. производството на пипер и домати

Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) ще изплати общо 689 647 лв. кредити на производителите на домати и пипер за реколта 2010. От тях 588 676 лв. са договорените кредити по схемата за подпомагане на покупката на семена за производство на пипер, а 100 971 лв. - за производството на домати.

Двете кредитни линии се прилагат за първи път от 2010 г. като интересът към тях е нисък. За производството на пипер са кандидатствали само 24 земеделски стопани за обща обработваема площ от 1 401.6 дка. Най - много са договорените кредити в област Пловдив. За подпомагане на производството на домати кандидатствалите земеделски стопани са само четирима за 258.9 дка площ.

Кредитите по двете схеми се отпускат при действаща референтна лихва за България към датата на сключване на договор с ДФ „Земеделие".

По двете кредитни линии Управителният съвет на ДФ „Земеделие" гласува общ бюджет от 5.7 млн. лв. Неусвоените средства заради липсата на интерес от страна на земеделските стопани ще бъдат прехвърлени към други кредитни линии - вероятно за покупката на семена и торове за пшеница, както и подпомагане на оранжерийното производство, съобщи Заместник изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Ангел Кинанов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg