Кредитна институция подпомага роми-земеделци и ферми за щрауси и охлюви

1292
Кредитна институция подпомага роми-земеделци и ферми за щрауси и охлюви

Кредитна институция, наречена Федерация на кооперациите на взаимоспомагателни земеделски кредитни асоциации на частни стопани (КВЗКАЧС), подпомага роми-земеделци и ферми за щрауси и охлюви.

Днес в Слънчев бряг бе Общото й събрание, на което за председател на Управителния съвет за втори мандат бе избран Наско Гюров. Информацията съобщи Симеон Недялков, който е главен кредитен инспектор в сдружението.

Недялков каза, че в момента тази структура има пет хиляди действащи кредита. Те са в различни сфери, но преобладаващите са за покупка на техника, за зърнопроизводство. Сред кредитополучателите са и фермери от ромски произход от Бургаско, отглеждащи животни.

Кредити от КВЗКАЧС ползват и предприемачи, които отглеждат охлюви и щрауси. Тази институция е на пазара от 12 години. Разполага с 30 милиона лева кредитен ресурс, 20 хиляди лева от парите са по програма ФАР, каза още Недялков. В КВЗКАЧС членуват 10 хиляди души от 33 кооперации в цялата страна. Институцията предоставя кредити само на физически лица.

Според Недялков вече е изпитана добре и системата за даване и обезпечаване на кредити. В някои случаи буквално до дни може да бъде одобрен и финансиран проект на земеделски стопанин.

Според кредитния инспектор един от проблемите в следващата година ще е изпълнението на изискванията към небанковите институции, които отпускат кредити.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...