Министри се скараха за агропари

1025
Министри се скараха за агропари

Мирослав Найденов и Симеон Дянков (вдясно) Финансовият министър Симеон Дянков вчера отряза очакваните над 521 млн. лв., определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г., твърдят правителствени източници.

След много як "челен сблъсък", продължил над половин час по време на вчерашното заседание на МС, аграрният министър Мирослав Найденов получил категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година.

Сблъсъкът "за" и "против" се разгорещил, като в него се включили и други членове на кабинета в подкрепа на единия или другия министър. Сред най-активните били Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов обаче отказал да се намеси. Вицето Дянков ще вдигне на масови протести земеделските производители, опасяват се политици.

Той явно е забравил, че от 2007 г., когато страната влезе в ЕС, нашите фермери получават нищожна част от подпомагането на старите членки. Сега им се полагат едва 40% от парите, които се дават в старите членки на ЕС. За да компенсираме ниския размер на подпомагането, според Регламент 73/2009 г., можем да допълним до 90% директните си плащания за т. г. А след одобрение Европейската комисия нотифицира на 5.02. 2010 г. 6 схеми за национални доплащания:

- Плащането на единица площ е вече известната схема (СЕПП), която се прилага за 2 931 212 ха. За нея министрите на земеделието и на финансите подписаха меморандум с Асоциацията на зърнопроизводителите, според който за 2010 г. ще получат по 10 лв./дка от хазната към европейското плащане. Или общо до 150 млн. евро (293 374 500 лв.), които сега Дянков не приема.

- Втората схема е за подпомагане на производителите на тютюн - национално доплащане към директните плащания. За него са предвидени до 143 млн. лв. Дянков се е обявил категорично и против подпомагането за 2010 г. да се изплаща през 2011 г.

- Останалите 4 нотифицирани от Еврокомисията схеми за национално подпомагане са за животновъдството: за крави с малки телета, за клане на говеда до 185 кг, за брой животни, за овце-майки. Общо за тях за поискани до 43,402 млн. евро (84 886 944 лв.). Те също се отхвърлят от финансовия министър.

Дянков: Не съм отказал, но искам реформа

"Не съм отказвал пари за земеделието. Дискусията беше около това как плащанията да бъдат обвързани с планови реформи." Това заяви пред "Труд" вицепремиерът Симеон Дянков по повод отказа му да приеме националните доплащания.

И в земеделието ще следва политиката "пари срещу реформи", която Дянков обяви за водеща при актуализиране на бюджета. Темата била отворена, ще се обсъжда, но нямало да се стига до блокиране на европари, обясниха от МФ.

"Земеделието е № 1 с положителен търговски баланс, 4 пъти ръст на експорта и най-ниско подпомагане в ЕС. Това ли предлагаме на фермерите, когато чакаме ръст на производството", контрира Мирослав Найденов.

Тютюнджии на протест, искат си субсидиите

Около 500 тютюнопроизводители от 5 области в Североизточна България се събраха вчера в центъра на гр. Дулово, Силистренско. Още толкова тютюнопроизводители направиха митинг в гр. Хаджидимово, Благоевградско.

И двата протеста бяха по един повод - че все още не са изплатени обещаните за отрасъла 116 млн. лв. субсидии за реколта 2009 г.

Хората ще получат парите си до 15 дни след като парламентът приеме актуализацията на бюджет 2010, увери вчера зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. "Няма законова възможност преди това да бъдат изплатени парите, всичко друго е закононарушение", каза той. Не приемам протеста в този му вид с тези искания, коментира шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

Тютюнджиите от Хаджидимово са получили разрешение за тридневен протест, стана ясно вчера. Предвидените гладни стачки в Дулово обаче се отлагат. "Общината ни разреши само протеста, но не и гладна стачка. Ще я започнем от друга община", каза председателят на сдружението от силистренското с. Листец Фикрет Бекир.

Единственият политик, уважил недоволството на тютюнопроизводителите в Силистренско, се оказа депутатът от ДПС Камен Костадинов, който изгледа митинга отстрани. "ДПС не е инициатор на този протест, но принципно ние го подкрепяме, тези пари ще могат да се получат най-рано след средата на юли, след като мине актуализацията на бюджета", каза Костадинов.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg