Млекопроизводителите недоволни от постигнатото в Брюксел

550
Млекопроизводителите недоволни от постигнатото в Брюксел

От Националната асоциация на млекопроизводителите в България изразиха несъгласие с договореното от българската делегация в Брюксел по отношение на животновъдството. Председателят на асоциацията Андриан Цаконски заяви, че тези договорености отклоняват изискванията им за субсидия на литър качествено мляко в съвсем друга европейска мярка.

Това е мярката за помощ за постигане на европейските стандарти за хигиена при производството на мляко, които се изплащат в рамките на пет години. Не сме сигурни дали това е решение на Брюксел или от България, коментира Цаконски. За тези пари млекопрозводителите са щели да настояват за допълнителна субсидия и е щяло да бъде тема на съвсем друг разговор, отбеляза той.

Цаконски каза, че на пресконференция утре в БТА ще се разграничи от някои свои колеги като Димитър Зоров, председател на Млечния борд, Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите и Георги Тончев, ръководител на регионалната асоциация на млекопроизводителите във Велико Търново. Причината, по думите му, е, че те не защитават интересите на млекопроизводителите в България и обслужват интересите на властта.

"Тези хора използват протестите и искат на мой гръб да извлекат изгода за себе си", каза Цаконски. По повод предстоящата среща на български животновъди с еврокомисаря Мариан Фишер Боел, която ще се състои на 19 септември, Цаконски каза, че не е поканен и не би отишъл "с тази компания". По информация от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните днес трябва да бъде излъчена групата от животновъди, която ще замине в Брюксел.

След петъчната пресконференция на ръководството на Държавен фонд "Земеделие" днес и земеделският министър Валери Цветанов направи изявление за посещението в Брюксел. "След откровено, точно и ясно дефиниране на проблемите на българското земеделие, получихме пълно разбиране и подкрепа по отношение защита на интересите на българските производители, което ще стане съгласно условията, развитието и стандартите на ЕК", каза министърът.

Начинът и сроковете на това финансиране той не пожела да бъде коментирано предварително, преди решението на ЕК, но според него ще бъде "колкото може по-бързо". Министър Цветанов допусна, че тези пари може да бъдат и повече от 10 000 лева на ферма и добави, че ще ги получат само тези от производителите, които отговарят на европейските стандарти за качествено мляко. В България тези ферми са около 3000, уточни министърът.

Това са тези пари, които ние искаме да дадем на млекопроизводителите, които те са поставили като изискване и които правителството е решило да даде, каза Цветанов. Дали ще бъдат 60 млн. лева, дали 59 млн. лева, или повече, ще разберем след решението на ЕК, но сумата ще бъде близка, каза той. Това е единственият възможен начин за отпускане на тези пари, а под каква точно форма, предстои да разберем, добави Цветанов. Българският екип е почти готов с работата си, работят и експертите от Брюксел, добави Цветанов.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg