Можем да загубим половин милиард евро европейски пари за земеделие

1077
Можем да загубим половин милиард евро европейски пари за земеделие

"Съществува потенциален риск да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", съобщи за БГНЕС Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони.

Рискът е поради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г. или т. нар. правило "N+2". Заради него България вече изгуби 39 млн. евро от програмата към края на 2011 г.

Според това правило страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно. Така, на практика, през 2012 г. има съвсем реална опасност да загубим от парите за 2010 г. и повече от половин милиард лева.

"За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. "правило N +2", до края на 2012 г. България трябва да усвои 385 млн. евро", обясни Роджър Уайт.

Самият европейски комисар по земеделие Дачиан Чолош през юни е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства в края на 2012 г., ако не се вземат спешни действия, за да се ускори усвояването на средства по програмата.

"Комисията работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да проучи всички начини за ускоряване на усвояването. С българските власти е договорен "екшън план", който е в процес на изпълнение", коментира Роджър Уайт.

Колко точно пари ще изгубим, ще стане ясно, след като страната ни направи искането за плащане за последното тримесечие на 2012 г., което трябва да бъде представено на комисията до 31 януари 2013 г.

Към началото на септември тази година Европейската комисия е изплатила общо 1.03 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР), което се равнява на 39% от общото разпределение на предвидените средства от европейския фонд за програмата.

Тази сума включва, както възстановяване на разходи, които вече са направени от българските власти към бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, така и 7% аванс, изплатен от комисията, след одобрение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg