Национална програма за управление на земите прие правителството

819
Национална програма за управление на земите прие правителството

„Национална Програма за действие за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването в Република България (2007 - 2013)” прие правителството. Нейното разработване и прилагане е в изпълнение на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването и залага на ясно формулираните приоритети и конкретни практически мерки в тази насока, които да се основават на съществуващите и прилагани планове и програми за действие на регионално и подрегионално ниво, съобразени с националната политика за устойчиво развитие.

Документът е подготвен в рамките на съвместен проект на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните и на Програмата на ООН за развитие. Този проект е съфинансиран от Глобалния екологичен фонд и от правителството. Основава се на анализа на състоянието на земните ресурси, причините за тяхната деградация и на социално-икономическите особености в развитието на страната през последните 15 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата е разработена на базата на стратегическата цел за ограничаване деградацията на земите и борбата с опустиняването, за запазване и развитие на капацитета на екосистемите, за постигане на чиста, безопасна и привлекателна околна среда, икономическа стабилност и подобрено качество на живот.

Основните направления в програмата са усъвършенстването на националното законодателство в областта, съхраняването и подобряването на потенциала на земните ресурси и тяхното устойчиво ползване, както и науката и образованието в подкрепата на политиките за устойчиво управление на земите и борбата с опустиняването.

Внимание е обърнато и на интегрирането и прилагането на съответните политики, както и на усъвършенстването на информационния обмен и участие на обществеността в процесите на вземане на решения за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването.

Националната програма за действие ще обезпечи ефективното участие на местно, регионално и национално ниво и ще предопредели широка ангажираност – на правителството, на местните общности и организации (браншови, неправителствени), научната общност и на отделните земеползватели и заинтересовани страни, както и необходимите ресурси за реализация на конкретните действия.

С днешното решение правителството възлага изпълнението на Програмата на министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и храните и председателя на Държавната агенция по горите. Координацията по изпълнението й ще извършва министърът на околната среда и водите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg