Национална програма за управление на земите прие правителството

844
Национална програма за управление на земите прие правителството

„Национална Програма за действие за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването в Република България (2007 - 2013)” прие правителството. Нейното разработване и прилагане е в изпълнение на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването и залага на ясно формулираните приоритети и конкретни практически мерки в тази насока, които да се основават на съществуващите и прилагани планове и програми за действие на регионално и подрегионално ниво, съобразени с националната политика за устойчиво развитие.

Документът е подготвен в рамките на съвместен проект на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните и на Програмата на ООН за развитие. Този проект е съфинансиран от Глобалния екологичен фонд и от правителството. Основава се на анализа на състоянието на земните ресурси, причините за тяхната деградация и на социално-икономическите особености в развитието на страната през последните 15 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата е разработена на базата на стратегическата цел за ограничаване деградацията на земите и борбата с опустиняването, за запазване и развитие на капацитета на екосистемите, за постигане на чиста, безопасна и привлекателна околна среда, икономическа стабилност и подобрено качество на живот.

Основните направления в програмата са усъвършенстването на националното законодателство в областта, съхраняването и подобряването на потенциала на земните ресурси и тяхното устойчиво ползване, както и науката и образованието в подкрепата на политиките за устойчиво управление на земите и борбата с опустиняването.

Внимание е обърнато и на интегрирането и прилагането на съответните политики, както и на усъвършенстването на информационния обмен и участие на обществеността в процесите на вземане на решения за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването.

Националната програма за действие ще обезпечи ефективното участие на местно, регионално и национално ниво и ще предопредели широка ангажираност – на правителството, на местните общности и организации (браншови, неправителствени), научната общност и на отделните земеползватели и заинтересовани страни, както и необходимите ресурси за реализация на конкретните действия.

С днешното решение правителството възлага изпълнението на Програмата на министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и храните и председателя на Държавната агенция по горите. Координацията по изпълнението й ще извършва министърът на околната среда и водите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...