Найденов контраатакува хлебопроизводителите

873
Найденов контраатакува хлебопроизводителите

Предупреждения към производителите на хляб отправи земеделският министър Мирослав Найденов заради заявките им за по-високи цени на хляба. В България няма зърнена криза, заяви Найденов. Той не изключи възможността производители да крият зърно, за да изчакат по-добри цени.

„Зърнена криза няма. Ние от добив от около четири милиона тона сме изнесли около милион и половина. До новата реколта ни трябват под един милион. Имаме достатъчно зърно, което да осигури баланса. Интервенция на пазара с цел стабилизиране на цените се прилага и се предвижда само ако цената падне под 101 евро на тон. Това са упражнения, аз разбирам опозицията, че трябва да намери някаква тема извън СРС-та, по които да се упражнява. Няма никаква криза", каза министърът.

Найденов отказа да коментира обявяването на цени на хляба в браншовите организации.

„Те го коментират и те в разрез със закона и затова КЗК се е сезирала. И както го отнесоха търговците на олио, защото има вече осъдени от Комисията за защита на конкуренцията за картела, няма да се учудя, ако утре осъдят някой от хлебарите. Просто нямат право да говорят публично за цени. Има една поговорка - вола рие, пада му на гърба, те нека да продължават", допълни той.

Очаква се утре земеделският министър да се срещне с ръководството на ДПС за да обсъдят протестите на тютюнопроизводителите заради ниската изкупна цена.

Когато застанаха депутатите на ДПС, оглавявайки тези протести, те вече поеха политическата отговорност за тези протести. В този смисъл има разговори с ръководството на ДПС и по всяка вероятност утре след парламентарния контрол ще се проведе среща, в която да коментираме вече тази ситуация с поетата политическа отговорност.

От своя страна Синята коалиция предлага промени в Закона за съхранение и търговия със зърно. С тях, според сините, ще бъде възстановен стратегическият резерв от зърно, премахнат през управлението на Тройната коалиция. Предложението е този резерв да се управлява от агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", чиито основни функции ще бъдат да обновява резерва и да регулира цените на зърното, с цел да се предотврати непазарното им покачване.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов посочи, че в този резерв трябва да се съхраняват 250 хил. тона фуражна пшеница и 300 хил. тона хлебна пшеница:

В България трябва да бъде защитен потребителят от покачването на цените, тъй като доходите в нашата страна са фиксирани, пенсиите не са покачвани и при това положение инфлацията директно намалява доходите на хората, а инфлация, дошла през цените на хранителните продукти, вече директно удря върху социално слабите, защото при тях разходите за храна са на практика най-големите като относителен дял. Според мен тук просто има картелно споразумение, което тласка цените нагоре.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg