Найденов: На пазара са 310 млн. компенсационни бонове

1340
Найденов: На пазара са 310 млн. компенсационни бонове

310 млн. компенсационни бонове в момента са активно на пазара. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на депутатски въпроси за търговете с поземлени държавни имоти срещу компансаторки.

Найденов цитира справка от Централния депозитар, според която към 12 юни е имало 938 млн. поименни бонове, но над 600 млн. от тях са били заличени.

Найденов съобщи още, че за продан първоначално са обявени над 154 000 дка, от които 38 000 дка са премахнати впоследствие, защото са в „Натура 2000".

Заличените бонове са използвани за участие в приватизацията или за купуване на земеделски земи от държавния поземлен фонд, каза министърът.

Той допълни, че по отношение на оценката на тази земя има наредба, която се изпълнява. Министърът призова да не се спекулира по отношение на цената.

„Много добре знаят тези, които в момента имат интерес към тези земи, че това не са прекрасните добруджански ниви, които отдавна са изтъргувани, те са частна собственост. Това обикновено са разпокъсани парчета земя, винаги може да има интерес и затова това е базисна цена", каза Найденов.

Той подчерта, че ако интересът е много голям, това са открити търгове и цената не е крайна, а може да се повиши.

„Всички знаем, че тези хора са ощетени, хората, които притежават компенсационните бонове, и трябва да има накрая справедливост, тази справедливост е била ангажимент на няколко правителства подред, дайте възможността да изчистим този проблем", каза той, цитиран от Дарик.

Министърът отчете, че от тези 1 млрд. компенсационни бонове са изчистени около две трети, една трета остава.

„Това е историческа справедливост, която трябва да възтържествува, защото на тези хора с бой, кръв и понякога със смърт са им отнели земите, така че не ни пречете това да го извършим", коментира още Найденов.

От своя страна, депутатите Димчо Михалевски от Коалиция за България и Иван Иванов от Синята коалиция обвиниха земеделското министерство, че оттам е изтекла информация, която влияе пряко върху пазара.

Според Михалевски нито един от хората, които са ощетени, няма да получат възмездие, защото земите ще отидат в няколко големи фирми, които са купили боновете.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg