Немска фирма печели поръчка за ортокарта

1396
Немска фирма печели поръчка за ортокарта

Германската компания „Юропиън спейс имиджинг" (European Space Imaging) е избрана да достави сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта на земеделските земи, съобщи правителственият информационен център.

Изборът е във връзка с предоставянето на директните плащания на единица площ на земеделските производители. Комисия от експерти на няколко министерства единодушно избраха офертата на немската фирма, която е на стойност 3.997 млн. лв.

„С избора на фирма реално преодоляваме опасността от загуба на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители", заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Според него до 30 ноември ще се осигури покритие на 40 % от територията на страната. Одобрено е и стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %), добави Найденов. Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през м. май 2010 г.

Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г., предоставени от ЕК, вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв. км.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

не съм чиновник
# 0
22:09 | 14 September 2009
...интересно е да се узнае каква процедура има в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия...интересно е да се узнае колко са земеделските производители в тези "по-бели" страни, (с които често се сравняваме) и колко чиновника ги обслужват, колко струва на държавата да се осигури "едно евро" от Европа за земеделския производител...интересно е да се знае изобщо какво е КПД - то на това министерство...интересно...
този който знае
# 1
16:09 | 14 September 2009
интересно пак се харчат два пъти повече държавни пари от колкото е необходимо, и то отиват в чужбина, а не в България където има кой да го направи, но явно комисионната си е комисионна и при новите
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg