Нихат Кабил: Германия е подпомогнала страната ни с инвестиции за над 300 млн. евро

736
Нихат Кабил: Германия е подпомогнала страната ни с инвестиции за над 300 млн. евро


Германия е ключов стратегически и политически партньор за България. Тя е подпомогнала страната ни с инвестиции за над 300 млн. евро за създаването и реализирането на различни проекти. Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на дискусионна среща на тема: „Икономическото коопериране с Румъния и България след приемането им в ЕС” на „Зелена седмица 2008”, Берлин.

Той запозна участниците в срещата с преструктурирането и модернизирането на българското земеделие, както и развитието на секторите растениевъдство и животновъдство у нас.

Общата сума за подпомагане на земеделието в България, като страна - член на ЕС за периода 2007-2013 г. е около 6 млрд. евро, посочи министър Кабил. 3.242 млрд. евро, от тях са по Програмата за развитие на селските райони, тези средства са разделени във всички оси, като акцентът е поставен в инвестиции във земеделските стопанства, подчерта министър Кабил.

Общият размер на директните плащания за България през първите три години от членството на страната ни в ЕС възлизат на: 2007 г. - 202 млн. евро, 2008 г. - 246 млн. евро и през 2009 г. - 287 млн. евро. Производителите ще получават около 51 евро на хектар за 2007 г. Изплащането на директните плащания на кандидатствалите земеделски производители се предвижда да започне на 23 януари 2008 г.

Министър Кабил, посочи че през миналата година в страната основните усилия са били насочени към въвеждането на нормативни процедури и стандарти, които да обезпечават производството на качествена животинска продукция, съгласно изискванията на европейското и национално законодателство.

Сериозни мерки бяха предприети в млечния сектор, като един от най-чувствителните сектори в рамките на целия ЕС. Голям брой предприятия в секторите „Месо” и „Мляко” бяха затворени поради несъответствие с европейските изисквания. Добър резултат за 2007 г. е фактът, че 70 български предприятия от тези сектори получиха лиценз за търговия в рамките на ЕС. България успя да постигне удължаване на преходния период до 2009 г. и за останалите наши предприятия, на които предстои да покрият високите изисквания на ЕС, каза още по време на доклада си министър Кабил.

Той подчерта и ролята на предприсъединителната програма САПАРД за българското земеделие. Инвестициите в земеделските стопанства, подпомогнати по програмата за периода 2001г. – 2006 г. са приблизително 111 милиона евро публични инвестиции и са привлечени допълнително 134 милиона евро собствени средства на стопаните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg