Ниви на безценица на публичните търгове в Добруджа

4885
Ниви на безценица на публичните търгове в Добруджа

Собственици на земеделски земи в Добрич все по-често изпитват трудности да погасяват заемите си към банките.

В последно време се наблюдава бум на публичните търгове с ниви, чиито собственици не могат да си плащат вноските по кредитите, посочват частни съдебни изпълнители. Според тях в Районен съд - Добрич 80 на сто от обявите за продажби на търг са за земеделски земи.

Ако хората не погасяват вноските по заемите си, банката придобива имота на длъжника и го обявява за продан чрез публичен търг.


Той се провежда в районен съд, като стойността на отнетия имот се определя от оценител, а съдебният изпълнител го обявява за продан. Началната цена, от която започва наддаването при такива имоти, обикновено е 75% от пазарната им стойност.

Ако няма кандидати, се организира втори търг, при който цената от първия се понижава с още 20%. Ако пак няма мераклии, може да се организира и трети търг, при който стойността може да се намали още.

Умишлено на първите търгове на земеделски земи не се явяват кандидати, защото цената на земята в Добрички регион е най-висока в цялата страна. Въпреки голямото предлагане всеки гледа да купи по-изгодно в условията на икономическа криза, споделят съдебните изпълнители.

Според тях на търг се продават все повече земеделски земи, а най-голямо е предлагането на тези имоти в Източна България.

Те посочват още, че нивите на хората отивали на търг не само заради дълговете им към банките, но и към Държавен фонд "Земеделие".

Цените на разпродаваните земи варират в широки граници в зависимост от големината на парцела и мястото, където се намира. Така например парцел от 14 декара в землището на село Крушари е обявен за 6502 лева първоначална цена.

Източник: в. Монитор

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sweete
# 0
12:07 | 26 July 2012
Great actrile but it didn't have everything-I didn't find the kitchen sink!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg