Нивите по-изгодни от парцелите за строеж

2500
Нивите по-изгодни от парцелите за строеж

В момента не е изгодно да се купува земя с инвестиционна цел, с изключение на земеделските имоти, като тази тенденцията ще се запази и през следващата година, това смята инж. Стефка Венциславова от агенция „Явлена“.

„Земеделските земи са атрактивен актив, във фокуса на интересите на големите фондове, като в определени райони търсенето дори надминава предлагането”, уточни тя, цитирана от в. "Монитор".

Най-желани са районите Добрич, Плевен, Велико Търново, а в последно време и Враца, Видин, Монтана. Цените на земята са на нивото на миналогодишните – от 350 до 480 лв. на декар.

Добрич е изключение – там цените понякога надхвърлят 1000 лв., като има и сделки за 1100-1300 лв. за декар, но те са за най-хубавите полета край морето.

Очаква се ръстът спрямо миналата година да бъде в порядъка 5-10%.

На фона на развития пазар на земеделска земя в Добричкия регион, някои стопанства в Западна България вече успяват да плащат ренти, характерни за Добруджа, като в същото време там цената за декар качествена земя е от порядъка на 800 лв.

За страната рентите са от 10 до 80 лв. като средните стойности са между 30 и 33 лв. на декар, като в Добричко се наблюдават и ренти от 80 лв. на декар. За следващата година експертът от „Явлена“ очаква значителен ръст на рентите – между 17% и 22%.

Тенденцията се обяснява с постепенно намаляване на единичното арендуване на малки ниви и увеличаването на процента на комасирани площи, отдавани на големи арендатори, които разполагат с техника и финансови възможности за повишаване на добивите и намаляване на себестойността на земеделската продукция. Друг фактор е възможността за финансиране по еврофондовете.

Предлагането продължава да е по-голямо от търсенето. На пазара излизат и поземлени имоти, чиито ипотеки са в групата на лошите кредити. Според инж. Венциславова това са едни от малкото поземлени имоти, които е удачно да се закупят за инвестиция, тъй като на търговете, организирани от кредиторите, цените са много изгодни.

Пазарът в София остава слаб

В София пазарът на терени в регулация остава слаб и спрямо спрямо 2011 г. има спад, каза още инж. Венциславова. Търсенето е преди всичко за малки градски парцели с цел строителство, но предлагането на качествени имоти е малко.

Епизодичен интерес има и към средни и големи индустриални терени. Търсят се и малки урегулирани парцели в близки до големите градове населени места. От тях се интересуват хора с повече пари, решили да си построят хубава къща по собствен вкус далеч от градския шум. Този процес постепенно променя облика на близките до големите населени места села.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lorraine
# 0
19:10 | 3 October 2012
Thanks for writing such an easy-to-undetrsand article on this topic.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg