Нова голяма сделка на пазара на земеделска земя

5788
Нова голяма сделка на пазара на земеделска земя

Нова голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас. Става въпрос за прехвърлянето на 100% от капитала на Серес АД, в чийто портфейл има около 186 000 дка масиви.

Имотите са разположение основно в Северозападна (Видин, Враца и Монтана) и Северна Централна България (Велико Търново и Плевен).

Купувач е Ромфарм Компани, като новината за това изтече предходната седмица от сайта на Комисията за защита на конкуренцията.


В днешният седмичен бюлетин на Централен депозитар пък е регистрирана и самата сделка на извънборсов пазар.

Росфарм Компани бе и купувач на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, като сделката за 180 хил. дка земи бе осъществена на цена от 90 млн. лв.

Компанията е собственост на Венелин Георгиев и Тенчо Шиков, които притежават по 50% от капитала й.

Така само в разстояние на около година, на пазара на земеделска земя бяха сключени три големи сделки, като предходната бе продажбата на Омега Агро Инвест на Уинслоу ленд инвест АД.

Продавач бе Винпром Пещера, а обект на сделката са около 160 дка земи.

По този начин за пореден път се затвърди прогнозата на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи у нас, дадена в началото на 2013 г. Тогава от асоциацията заявиха, че се очаква повишено търсене на вторичен пазар на земеделска земя, или вече окрупнените парцели.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg