Общата селскостопанска политика обсъдиха на среща с Вишеградската четворка

869
Общата селскостопанска политика обсъдиха на среща с Вишеградската четворка

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил участва в неформална среща между министрите на земеделието от Вишеградската четворка и министрите на Румъния и Словения.

Срещата се проведе в рамките на международното изложение за хранително-вкусова промишленост „Салима 2008” в гр. Бърно, информират от МЗП.

По време на срещата министрите са обсъдили междинния преглед на Общата селскостопанска политика. Те са се обединили около общата позиция за премахване на неравнопоставеността между старите и новите членки на ЕС по отношение на плащанията на фермерите. България подкрепя предложението на ЕК за опростяване на схемите за директни плащания и постепенно премахване на разликите между различните модели за прилагане.

При определяне на схемите за директно подпомагане 2013 г. трябва да се използват предимствата както на Схемата за единно плащане на стопанство (SPS), така и на прилаганата в новите страни-членки Схема за единно плащане на площ (SAPS). Страната ни подкрепя становището за силен І-ви стълб (директни плащания и пазарна подкрепа) на ОСП като инструмент за подкрепа на доходите на производителите и за стабилизиране на пазара.

Друг въпрос, по който министрите са изразили общи позиции е премахването на млечните квоти и осигуряване на т. нар. „меко кацане” на сектора до 2015 г.

Посещението на министър Нихат Кабил в Бърно бе по покана на министъра на земеделието на Чешката република Петр Гандалович.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg